Меркель зробила відверте зізнання щодо путіна, але своїх помилок не визнала

Читать на русском
Автор
47526
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель. Фото golosameriki.com

Меркель заявила, що їй не вистачило впливу наполягти на переговорах із путіним перед його вторгненням в Україну.

Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель намагалася організувати переговори з президентом рф володимиром путіним у 2021 році.

Але так і не змогла вплинути на російського президента, оскільки невдовзі мала залишити свою посаду.

Про це йдеться в інтерв'ю Меркель німецькому журналу Der Spiegel. Ексканцлерка розповіла, що вона та президент Франції Еммануель Макрон планували провести переговори з путіним у рамках ЄС у 2021 році, тобто в останнє літо її перебування при владі.

"Але у мене більше не було важелів, щоб наполягати, тому що, зрештою, всі знали: восени вона йде", — розповіла Меркель.

Також німецька політикиня згадала свій останній візит до Москви в серпні 2021 року.

"Відчуття було дуже зрозумілим: "З точки зору впливу в політиці, з вами покінчено". Для путіна важлива тільки влада", — зазначила Меркель.

При цьому в інтерв'ю колишній канцлер ФРН не визнала, що допустила помилки у відносинах з Кремлем, за які зараз розплачується Україна.

Нагадаємо, Ангела Меркель пішла з політики у вересні 2021 року після 16 років перебування при владі. За підсумками парламентських виборів, що відбулися, у грудні того ж року, канцлером Німеччини став соціал-демократ Олаф Шольц.

Раніше ексканцлерка заявила, що не вважає себе винною в тому, що росія вдалася до військової агресії проти сусідньої держави. Крім того, вона закликала працювати над створенням загальноєвропейської архітектури безпеки спільно з російською федерацією.

Днями колишній прем'єр Великобританії Борис Джонсон публічно заявив: на початку вторгнення Росії Німеччина була не проти розпаду української держави в обмін на швидке закінчення війни.

Втім, слід розуміти, що позиція Берліна з ходом війни змінювалася. Наприкінці жовтня після візиту до Києва президент ФРН Штайнмаєр опублікував програмну статтю, де чітко вказав вектор німецької політики у найближчі десятиліття. Там же він фактично визнав помилки політичного керівництва Німеччини щодо Росії.