Генсек ООН спробував виправдатися за слова про ХАМАС, Ізраїль відповів жорстким рішенням

Читати російською
Автор

Пристрасті розпалюються

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш спробував пом’якшити свої висловлювання, які звучать як виправдання жорстокого нападу ХАМАСу на Ізраїль. Після них пролунали заклики до нього піти у відставку.

"Незадоволення палестинського народу не може виправдати жахливі напади ХАМАС. Ці жахливі напади не можуть виправдати колективне покарання палестинського народу", — спробував виправдатися Гутерріш у соцмережі Х (twitter).

"Телеграф" стежить за подіями на Близькому сході в режимі онлайн: Ізраїль активно готується до наземної операції в секторі Газа: хроніка (оновлюється)

Нагадаємо, ізраїльські офіційні особи розкритикували Гутерріша після того, як він заявив у Раді Безпеки ООН, що "палестинський народ зазнає окупації протягом 56 років", і "важливо також визнати, що напади ХАМАС сталися не у вакуумі". Багато хто закликав його піти у відставку.

Водночас Ізраїль настільки негативно сприйняв висловлювання генсека ООН, що ухвалив рішення відмовляти у видачі віз представникам ООН. Про це заявив посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан, пише Times of Israel.

"Через його (Гутерріша, — ред.) висловлювань ми відмовимо у видачі віз представникам ООН", — сказав Ердан в інтерв’ю Армейському радіо.

Він додав, що Ізраїль вже відмовив у візі заступнику генерального секретаря з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу. Ердан додав: "Час подати їм урок".

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що Китай висловив "глибоку симпатію" палестинцям. Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що всі країни мають право на самооборону.

Зверніть увагу! Експерти розповіли "Телеграфу", як події на Близкому Сході можуть розвиватися далі, а також про вплив того, що відбувається, на російсько-українську війну: Війна Ізраїлю з ХАМАС: ситуація загострюється, торги продовжуються і як це позначиться на Україні