Війна Ізраїлю з ХАМАС: ситуація загострюється, торги продовжуються і як це позначиться на Україні

Читать на русском
Автор
2396
Армія оборони Ізраїлю готується до наземної операції проти ХАМАС
Армія оборони Ізраїлю готується до наземної операції проти ХАМАС. Фото ЦАХАЛ

Обидві сторони розуміють, що наземна операція у секторі Гази призведе до численних жертв

Війна Ізраїлю та ХАМАС, який вчинив варварський напад 7 жовтня з масою жертв та заручників серед мирного населення, триває вже третій тиждень. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдає ударів по сектору Гази та готується до наземної операції, світ розколовся на два табори – проізраїльський та пропалестинський. Лідери колективного Заходу відкрито проводять паралелі між терористичними діями ХАМАС та путінським режимом.

Про це минулого тижня заявив президент США Джо Байден, пояснюючи у зверненні до американців важливість підтримки України та Ізраїлю. На цьому акцентував прем’єр Великобританії Ріші Сунак у виступі перед Палатою громад у понеділок, 23 жовтня.

Експерти розповіли "Телеграфу", як можуть розвиватися далі події на Близькому Сході, а також про вплив цього загострення на російсько-українську війну.

Чому тягнуть із наземною операцією і хто вже у грі

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що ключове питання зараз – коли та в якій формі розпочнуть наземну операцію в секторі Гази. Він нагадує, що міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив – вона неминуча. І проводитиметься з повітря, суші та моря.

"Очевидно, що старт операції затримується. І пов’язано це, зокрема, із тиском з боку США. Усі розуміють: після заходу ізраїльської армії до сектору Гази ризики переростання конфлікту в регіональний, а то й глобальний суттєво зростуть", — пояснює експерт. Але є й інший аспект, наголошує він.

"Реакція ЦАХАЛ та керівництва Ізраїлю відразу після нападу ХАМАС була емоційною. І непідготовленою. Тому західні союзники, перш за все Штати, почали відкрито втручатися. Адже стратегії подальших дій в Ізраїлю, схоже, немає. Що робити після завершення операції? Чи виявиться вона успішною, враховуючи тривалу підготовку терористів ХАМАС, основна інфраструктура яких знаходиться під землею? Після масованих ракетно-бомбових ударів ЦАХАЛ по сектору Гази територія там непридатна для проходження військової техніки, що підвищує ризики її ураження противником. Як бачимо, хамасівці навчилися користуватися дронами, що також спричинить суттєві втрати в техніці тих, хто наступатиме".

Плюс, продовжує Максим Ялі, представники ХАМАС набагато краще знають територію, де розпочнуться наземні та підземні бої. Що спричинить ще й суттєві втрати ізраїльтян у живій силі.

Враховуючи, зазначає політолог, що кількість жертв серед мирного населення сектору Гази в результаті ударів Ізраїлю у відповідь вже пішла на тисячі, це збільшує підтримку Палестини в цілому і ХАМАС зокрема серед мусульманських країн – і не тільки їх.

"Керівництво Ізраїлю піддається за це суттєвій критиці. Немає стратегії. Немає розуміння – що робити далі? Окупувати сектор Гази? Іти після часткової "зачистки", даючи залишкам ХАМАС або тому, хто прийде йому на зміну, набратися нових сил для нових атак? Відповіді на ці запитання немає, — констатує Максим Ялі. — Тому і немає поки що наземної операції. Відтягує її і ризик приєднання до ХАМАС у війні з Ізраїлем, як мінімум, "Хезболли" з боку Лівану. Погрожує чимось подібним і Іран, хоча, на мій погляд, він поки не готовий вступати у повномасштабну війну. Тим більше, що США вже дали чіткий сигнал – що виступатимуть тоді на боці Ізраїлю".

Втім, самим Штатам теж не потрібен "другий фронт", поряд із російсько-українським, упевнений експерт. У Білому домі чудово розуміють, що це будуть і суттєві витрати, і швидкого вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту просто немає. Тому маємо своєрідний цугцванг (становище у шашках та шахах, у якому будь-який хід гравця веде до погіршення його позиції), вважає Максим Ялі.

На його думку, не можна виключати, що ізраїльтяни зроблять ставку на невеликі рейди. Але якщо ЦАХАЛ все ж таки почне повномасштабну військову операцію в Газі, вона затягнеться на місяці, попереджає політолог. Імовірність чого підтверджує і Міноборони Ізраїлю.

Затягування конфлікту на Близькому Сході негативно вплине на Україну, вважає співрозмовник "Телеграфу". В інформаційному полі увага з російсько-української війни практично повністю перемикнулася на протистояння Ізраїлю з ХАМАС. Крім того, в американській пресі пішла інформація, що частину 155 мм снарядів, які призначали для України, вже передано Ізраїлю.

Враховуючи, що виробничі потужності США ще не запущені на повну – і не здатні задовольнити навіть потреби України в снарядах, відкриття другого фронту на Близькому Сході, особливо у разі тривалої наземної операції в секторі Гази, послабить військову допомогу Києву, акцентує Максим Ялі.

Експерт вважає, що ризики перетворення цього локального конфлікту на регіональний, а тим більше на глобальний – поки що мінімальні. Адже це не потрібно жодному із залучених гравців.

"Ні Ірану (який може опинитися під вогнем ізраїльтян та американців), ні США (особливо у світлі майбутніх виборів), – уточнює політолог. – Затягування конфлікту вигідно росії, але вона не є там основним гравцем. Зрозуміло, що не без її участі ХАМАС проводив терористичні атаки на Ізраїль. Але головна роль там все ж таки в Ірану".

Європа тим більше не зацікавлена у новій гарячій точці, упевнений Максим Ялі. Та й мусульманський світ також. Він намагається утримати керівництво ХАМАС, "Хезболли" від подальшої ескалації. Ведуться переговори.

"Дуже багато залежатиме від формату, в якому ЦАХАЛ зважиться на наземну операцію в секторі Гази", – резюмує експерт.

Агресія росії та ХАМАС – частини одного геополітичного пазла

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко наголошує, що Близький Схід і раніше був осередком нестабільності. Сьогодні ж він нагадує порохову бочку із запаленим ґнотом.

"Агресія ХАМАСу проти жителів Ізраїлю через жорстокість і завдання отримати максимально велику кількість жертв змусила офіційний Єрусалим діяти емоційно. Саме така реакція, на мою думку, і була спроєктована терористами для запуску "ефекту доміно" і масштабування війни у повноцінну, з великою кількістю учасників", – зазначає експерт.

Проте, продовжує Ігор Чаленко, понад два тижні обіцяна наземна операція ізраїльтян так і не була розпочата. На його думку, цьому допомогли спочатку турне держсекретаря Ентоні Блінкена, а потім візит до Ізраїлю самого американського лідера Джо Байдена.

"ЦАХАЛ відкинув перші емоції, які захлеснули ізраїльське суспільство і став ретельніше готувати наземну операцію проти терористичної організації в Газі, – пояснює експерт. – Ізраїль зрозумів, що невиборчі дії в секторі, що призводять до ще більших громадянських втрат серед палестинців, спровокують зменшення кількості країн, які підтримали його як державу-жертву агресії ХАМАС. Завдяки цій паузі отримано можливість для залаштункового переговорного процесу та підтягування військових сил стримування, які мають не допустити розширення конфлікту. Саме про це – залучення двох авіаносних груп ВМС США та перекидання шести військових кораблів Китаю на Близький Схід".

І хоча у цьому питанні вдалося вийти з емоційного піку, ризики ескалації ситуації на Близькому Сході залишаються, упевнений керівник ЦАС. Він проводить паралель між тим, як 7 жовтня проксі-сили Ірану атакували Ізраїль, та недавніми атаками американських баз у Сирії черговими проіранськими силами.

"Явно простежується бажання вдарити по емоціях. Викликати гнів (тепер уже американців) від чергового умовного "перл-харбора". Почерк вкрай схожий. "Писарі" цього процесу сидять не тільки в Тегерані, а й у москві. Це підтверджує все більше інформації про комплексне сприяння кремлівського режиму бойовикам ХАМАС у їхній підготовці агресії проти Ізраїлю", – наголошує Ігор Чаленко.

За його словами, нинішня ситуація на Близькому Сході, попри свої внутрішні глибинні причини, також стала наслідком кризи світової безпекової архітектури, котра вже було підтверджено на полях війни росії проти України.

Ризики від продовження ескалації конфлікту на Близькому Сході для України перебувають у ресурсній площині, зазначає експерт. Попри подальшу підтримку Києва Штатами, вже фіксується інформація, що необхідні нам артилерійські боєприпаси 155 мм будуть направлені на допомогу Ізраїлю.

"Втім, якби не було нинішнього близькосхідного загострення, ми б, напевно, не побачили об’єднаний бюджетний запит Білого дому до Конгресу США на суму понад 100 млрд доларів, основна частина яких – допомога Україні та Ізраїлю. Вірю, що наша країна зможе заручитися подальшою військовою підтримкою. З іншого боку, Україна робить ставку на розширення військово-технічного співробітництва з арабським світом для отримання додаткових засобів захисту від російського ворога. Війна в Ізраїлі може внести неприємні корективи в цей процес, загальмувавши його", — прогнозує Ігор Чаленко.

Він також зазначає, що війна в Ізраїлі – це потужна інформаційна ширма для масштабних подій, що відбуваються на фронті в Україні.

"І цим уже намагається скористатися російська сторона, кидаючи всі сили в атаку на низці напрямків, включаючи штурми Авдіївки, – наголошує експерт. – Наша держава та наш народ мають залучити всі канали комунікації, щоб показати світові – Україна та її героїчні воїни не просто чинять спротив агресії на одних ділянках, але й успішно реалізують визвольні завдання на других. Сьогодні і війна росії проти України, і агресія ХАМАС проти Ізраїлю – це елементи одного геополітичного пазла. Тому наша держава потребує подальшої пріоритетної підтримки".

Між великою війною та переговорами

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вважає, що через загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту на Близькому Сході йде нарощування військових м’язів різних країн.

"США, які є союзниками Ізраїлю, підтягують туди своє морське та повітряне угруповання. З’явилися повідомлення, що Китай, який не приховує симпатії до палестинців, перекидає туди свої військові кораблі. Ситуація продовжує загострюватися. У регіоні та навколо накопичується військова міць різних країн. І це може призвести до глобалізації конфлікту", – застерігає експерт.

Він сподівається, що світова спільнота чудово розуміє, до чого може призвести подальша ескалація.

"Так-так, до тієї самої Третьої світової війни, про яку багато міркують останніми роками, – зазначає Влад Волошин. – Є надія, що буде знайдено точки дотику. Ізраїль уже показав, що може відмовитися від сухопутної операції в секторі Гази. Але за певних умов".

Полковник нагадує: ЦАХАЛ дав зрозуміти – антитерористична операція у секторі Гази може тривати близько трьох місяців. І немає сумнівів, що це буде пов’язано з великими жертвами з двох сторін.

"Тому робляться натяки на можливість переговорів за умови звільнення всіх заручників. А ось на повну капітуляцію ХАМАС (принаймні його радикальної військової частини) розраховувати навряд чи доводиться", — вважає Влад Волошин.

Водночас, продовжує він, ХАМАС ще не визначився з умовами переговорів. Але всі розуміють, що він – не самостійна структура, а проксі-організація, яка існує за підтримки Ірану та інших антиізраїльських сил, наголошує експерт.

"Швидше за все, пошук компромісів йтиме через голову хамасівців. Про це були нещодавні вояжі американських та європейських лідерів і до Ізраїлю, і до низки арабських держав. Вояжі, до речі, продовжуються. Ось і президент Франції Макрон у вівторок, 24 жовтня, відвідав Ізраїль, — зазначає Влад Волошин. — Дуже хотілося б, щоб світова спільнота не допустила масштабування конфлікту. Але чудово видно, що наразі йде гра на підвищення ставок. І багато хто туди втягнутий".

При цьому навряд чи країни новоявленої "осі зла" (Іран, рф, Китай та їхні сателіти) готові відкрито зіткнутися із західним блоком та його союзниками, вважає експерт. Тому ситуація може загострюватися, торги триватимуть, але до великої війни, швидше за все, не дійде, прогнозує він.