Товста, волохата і без рук: як би виглядала Русалочка в реальному світі

Читать на русском
Автор
1903
Русалонька
Русалонька

Міфічне створення точно красунею назвати не вдасться

Багато хто знає та любить казку про Русалочку, проте чи могло подібне створення насправді гіпотетично вижити у нашому світі? Відповідь це питання спробувала дати морський біолог Хелен Скейлз.

Як повідомляє Science Focus, вчена навіть провела низку експериментів, щоб перевірити, наскільки подібна істота добре почувалася б у воді.

Вона використовувала моноплавець, щоб з’єднати ноги у великий риб’ячий хвіст і дійшла висновку, що це справді хороший спосіб переміщатися у воді.

Проте проблеми почалися не з риб’ячою половиною, а з людською. Річ у тому, що людська будова тіла не дуже добре підходить для життя у воді.

Якщо істота не має зябер і їй довелося б виринати, щоб подихати повітрям, то людський ніс для цього не дуже добре підійде. Наприклад, у морських ссавців і рептилій часто ніс піднято досить високо, щоб з води не треба було висовувати всю голову.

Крім того, людські легені мають властивість зменшуватися через тиск води, а тому русалці довелося б мати якісь свої пристосування, щоб нівелювати це. Наприклад, кашалоти, які регулярно борються з високим тиском, мають посилену грудну клітину.

Втім, найбільше проблем русалкам доставляли б їхні руки. Хоча на суші вони допомагають маніпулювати предметами, але у воді вони посилюють опір, що веде до додаткових витрат енергії під час переміщення.

Тому риби та інші тварини, що живуть у воді, мають обтічну форму. Таким чином, якби русалки тривалий час жили у воді, то еволюція щось зробила б із їхніми кінцівками.

"Якщо, звичайно, немає якоїсь еволюційної причини, через яку вони мають руки. У їхньому оточенні може бути щось таке, що робить збирання їжі пріоритетом перед швидким переміщенням", — зазначила Скейлз.

Крім того, вчена зазначає, що проблем також доставить людська шкіра. Оскільки на суші вона еволюціонувала для якнайшвидшого охолодження тіла, то в холодних океанічних водах це було б великою проблемою. Тому русалкам знадобився або значний запас жиру, або щільна шерсть, як у видри.

У будь-якому випадку мати половину тіла від риби, а іншу від людини, за словами вченої, це "мати найгірше з двох світів". При тому, неважливо яка частина буде людською, верхня або нижня, вона в будь-якому випадку буде погано підходити до життя у воді.

Як повідомлялося раніше, вчені придумали, як відростити мишам роги. І справа тут не у звичайній цікавості.