Сербія та Косово за крок від війни: що відбувається на Балканах (оновлюється)

Читать на русском
Автор
6791
Спецназ Косово біля кордону Сербії Новина оновлена 01 серпня 2022, 15:21
Спецназ Косово біля кордону Сербії

Що відбувається між Сербією та Косово

У неділю, 31 липня, різко зросла напруга між Сербією та Косово, через що Приштина перекрила кордони, а Белград привів армію у стан підвищеної бойової готовності.

Після цього президент Сербії Олександр Вучич звернувся до громадян із заявою, що армія Косова має намір розпочати наступ опівночі 1 серпня. "Телеграф" слідкує за обстановкою і в цьому матеріалі інформуватиме про новини з регіону.

12:40 Глава МВС Сербії заявив, що найближчого місяця не очікує жодних кроків щодо дестабілізації від Косово.

11:45 У разі загострення ситуації навколо Сербії росія надаватиме допомогу Белграду, не вступаючи в конфлікт, заявив російський сенатор джабаров.

01:30 Косово на місяць відкладе обов'язкову заміну паспортів і номерів, але вимагає, щоб барикади на півночі Косово були прибрані вже вдень 1 серпня.

01:00 Вучич звернувся до сербів щодо ситуації в Косово: сподівається на продовження мирного діалогу.

00:40 Міжнародні сили безпеки у Косовоі (KFOR) заявили, що готові втрутитися у ситуацію, якщо стабільність у Косові опиниться під загрозою.

00:30 МЗС звернулося із закликом до українців через вибухонебезпечну ситуацію в Косово.

23:50 Начальник Генштабу Сербії провів переговори з представниками миротворців НАТО (KFOR), а Вучич відмінив своє звернення до нації.

Повідомляється, що постріли ще чути на кордоні Косово.

23:30 Вучич терміново прибув до будівлі Генштабу Сербії

23:00 Голова комітету з Косово та Метохії Народної скупщини (однопалатного парламенту) Сербії Мілован Дрецун заявив, що прем'єр Косово Альбін Курті "цілком непередбачуваний" і спрогнозував, що в регіоні можуть початися масштабні зіткнення.

Своєю чергою, Курті заявив, що Косово стикається з проявами "сербського шовінізму" і попередив, що наступні кілька днів будуть дуже складними. Крім того, він сказав, що у бардаку винні президент Сербії Олександр Вучич і директор офісу з Косово і Метохії Петар Петкович.

Водночас поліція Косово повідомила про постріли у свій бік

22:17 Вучич тим часом звернувся до народу.

"Учора у нас були переговори з представниками сербського народу з Косово та Метохії. Давайте постараємося зберегти мир за будь-яку ціну. Я прошу албанців зрозуміти, я прошу сербів не піддаватися на провокації і не робити нічого, що може призвести до конфлікту. Але я також прошу представників могутніх і великих країн, які визнали незалежність Косово, трохи подбати про міжнародне право, бути обережнішими з реальністю і не дозволити сьогоднішнім підопічних викликати конфлікт — це моє прохання, це моє велике прохання. І все, що я можу сказати, це те, що ми молитимемося за мир і шукатимемо миру. Але одразу вам скажу, здачі не буде, і переможе Сербія. Якщо вони спробують розпочати гоніння на сербів, знущання з сербів, вбивства сербів — Сербія переможе. Це все, що я хочу сказати", — сказав він.

У готовність також прийшли і сили миротворців, які діють під егідою НАТО, вони були стягнуті до мосту через річку Ібар у місті Косовська-Мітровіце на півночі Косова. У їхньому складі зокрема були помічені італійські карабінери. Дороги до міст Рударі, Звечані та Зубін-Потік блоковані

22:10 росія звинуватила Косово у спробах "вигнати" місцевих сербів, а також у спробах "запустити силовий сценарій". Крім того, у росії традиційно поклали провину за загострення ситуації на США та ЄС та закликала їх припинити "провокації".

Відомо, що у прикордонних районах Косово місцеві серби почали зводити барикади нібито "для захисту від косівського спецназу". При цьому в мережі вже з’являлася інформація про перших поранених.

У Міноборони Сербії тим часом повідомили, що їхні війська не переходили через кордон, а також звинуватили Приштину в тому, що на місцевому телебаченні крутять сюжети про зіткнення косовських і сербських підрозділів.

Ескалація сталася на тлі рішення влади Косово припинити визнавати сербські документи, а при перетині кордонів видавати тимчасове посвідчення особи. Там цей крок вважають виправданим, оскільки Сербія їхні документи не визнає вже понад 11 років.

Втім, у Сербії цей крок не схвалили, а Вучич оголосив надзвичайний стан по всій країні з 1 серпня.

Це вже друга серйозна ескалація напруги у світі, так 30 липня Китай ледь не розпочав вторгнення на Тайвань через можливий візит туди спікера Конгресу США Ненсі Пелосі.

Втім, пізніше вона повідомила, що має намір відвідати Японію, Південну Корею, Малайзію та Сінгапур, що трохи знизило рівень напруги.