"Евакуювали" до Росії та кинули: "біженці" з ОРДЛО сидять у холодних автобусах під Ростовом (відео)

Читать на русском
Автор
5664
Серед людей, що залишилися на вулиці, діти
Серед людей, що залишилися на вулиці, діти. Фото Screenshot

Водій відмовився везти їх назад

Загострення ситуації на Донбасі змусило багатьох людей повірити окупаційній владі та залишити свої будинки в Донецьку та Луганську. Ось тільки на ростовській землі проявилися складнощі.

Відео сварки водіїв та групи жінок, дітей та пенсіонерів з ОРДЛО потрапило до мережі. На ньому люди накинулися на шофера з вимогами та докорами щодо розселення. Чоловік їм відповідає, що претензії ні до нього і він мав узагалі довезти їх лише до митниці.

На записі чути фрази "везіть нас назад". Водій відповідає, що не може, оскільки добу за кермом, як і решта, мабуть, маючи на увазі водіїв інших автобусів, які припарковані позаду. Також він каже, що якщо щось трапиться — йому за це відповідати, пасажири ж потраплять "на російський цвинтар". У відповідь жінки запитують у нього "а ви хочете, щоби ми на донбаський потрапили?".

Літня жінка не витримує і кричить: "будете вирушати і я вирушу, посадіть мене в автобус, я не можу стояти вздовж дороги ". Як кажуть люди на записі, вони також добу на ногах.

На тлі сварки видніється вхід до дитячого оздоровчого закладу "Котлобудівник", що знаходиться в селі Червоний Десант за 25 кілометрів від Таганрогу Ростовської області. Точну кількість людей, які залишилися на вулиці, підрахувати складно — їх сотні. Про це пишуть російські журналісти, які нарахували на місці понад 30 автобусів, які з ночі стояли під будівлею санаторію. Всередину людей не пускали. Серед тих, хто виявився неприкаяним на Ростовщині – немовлята.

Поки російські можновладці заявляють про масову евакуацію до Ростовської області мешканців окупованих територій, кількість "біженців", що прибули на ранок 19 лютого, не досягла 5 тисяч. При цьому у російському регіоні вже оголосили надзвичайний стан.

Загострення на Донбасі розпочалося три дні тому і продовжує посилюватись. Ватажки бойовиків не тільки оголосили про плани масової евакуації, які, втім, не враховують осіб чоловічої статі. У так званій "ЛНР" чоловікам від 18 до 55 заборонили виїжджати з ОРДЛО. Також у квазіоутвореннях вже оголосили про мобілізацію та призов.

Як раніше писав "Телеграф", причиною евакуації названо уявні плани України нібито повернути Донбас силовим методом, що заперечують у нашій країні.