"Буде випалена пустеля... У москві вбиватимуть один одного на вулицях": у мережу злили розмову двох великих бізнесменів з рф

Читать на русском
Автор
226674
У мережі виявилася розмова нібито Романа Троценка та Миколи Матушевського
У мережі виявилася розмова нібито Романа Троценка та Миколи Матушевського. Фото Колаж "Телеграфу"

Бізнесмен заявив, що це фейковий запис розмови, але водночас про його справжність говорить одразу кілька фактів

Після скандальної розмови Йосипа Пригожина і бізнесмена Фархада Ахмедова, котра потрапила в мережу, шуму наробила злита розмова російського бізнесмена Миколи Матушевського і мільярдера Романа Троценка. Вони обговорювали відпочинок на Балі, особисті справи, а потім перейшли до війни в Україні та ситуації у росії. У розмові прозвучала фраза: "росія, яку ми так щиро любимо, опинилася в лапах якихось му*ил".

Так, "Система" (розслідувальний проект "Настоящего Времени" та "Радіо Свобода") отримала посилання на аудіозапис розмови ймовірно мільярдера Романа Троценка. Його співрозмовник не був зазначений в описі, однак із розмови випливає, що ним може бути бізнесмен Микола Матушевський. Відповідний аудіозапис розмови було опубліковано на Youtube-каналі "Настоящего Времени".

Роман Троценко є ексрадником президента "Роснефти" Ігоря Сечіна, одного з відносно близьких до владимира путіна бізнесменів. Микола Матушевський — засновник московського дизайн-заводу "Флакон". Останній, до речі, нерідко публікував у соцмережах відео з протестів у москві 2021 року.

Діалог між, ймовірно, Троценком і Матушевським відбувся на початку січня 2023 року. Вони обговорюють переїзд на Балі й те, як в росії було важко жити. Потім у ході розмови вони обговорюють, що росія опинилася в неправильних руках і до нічого хорошого це не призведе.

"На жаль, росія, яку ми так щиро любимо, опинилася в лапах якихось му*ил… Які сповідують… якісь дивні композиції… ХІХ століття. Це нічим добрим не може закінчитися, це закінчиться пеклом… Люди вбиватимуть один одного на вулицях москви", — сказав Роман.

Далі він сказав своєму співрозмовнику наступне: "Як може жити й розвиватися країна, де єдиною ідеологією є заробляння бабок і утримання влади однією групою людей? Жодної ж концепції "далі" немає. Вони помруть, [блін], в якийсь момент часу і не залишать за собою нічого. Це просто буде випалена пустеля". У відповідь на це Микола лише зітхнув.

Журналісти "Системи" зв’язалися з Матушевським і поставили запитання про злиту розмову. Однак він своєю чергою заявив, що запис фейковий і, ймовірно, є чиїмось жартом. За словами бізнесмена, востаннє він спілкувався з Троценком 2022 року, і тему політики вони не обговорювали.

Про те, що запис може бути справжнім, свідчать одразу кілька фактів. По-перше, Матушевський у розмові каже, що він зараз на Балі, а цей факт підтверджують його фотографії у соцмережах. По-друге, номер телефону, з якого, ймовірно, дзвонив Роман, відповідає номеру Троценка, що є у розпорядженні редакції. По-третє, Микола неодноразово говорить у розмові про проекти "Флакону", яким володів до 2021 року. Однак офіційно справжність цього аудіозапису ніхто не підтвердив.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, навесні 2023 року в мережу було злито розмову російського музичного продюсера Йосипа Пригожина (чоловік співачки Валерії) та бізнесмена Фархада Ахмедова, в якій вони критикують війну в Україні, а також російську владу. Колишній український переговорник Сергій Гармаш висловив думку щодо розмови, котра зчинила багато шуму, і заявив, що російська еліта не зможе вплинути на ситуацію в росії, й на це є низка причин.