"Свободу Міші!" Грузія готується до масштабних протестів через арешт Саакашвілі

Читать на русском
Автор
Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі
Екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі. Фото The Associated Press

Акція протесту має відбутися у місті Руставі о 15:00

Після того, як у Грузії 1 жовтня засудили до шести років увʼязнення екс-президента Михайла Саакашвілі, грузинська опозиція заявила, що вони вийдуть на акції протесту. Мітингарі планують зібратися під вʼязницею у місті Руставі, де утримують політика.

Про це ввечері у неділю, 3 жовтня, написав голова "Єдиного національного руху" Ніка Мелія у Facebook.

Мелія звернувся до прихильників із закликом виходити на мітинг. Він має розпочатися в замку Руставі вже сьогодні, 4 жовтня, о 15:00.

"Свободу Міші!", — написав політик на своїй сторінці.

Грузинська опозиція збирає мітинг на підтримку Саакашвілі

Варто зазначити, що кореспондент "Телеграфа" напередодні побував біля вʼязниці, де утримують Михайла Саашкавілі. Всі підходи до пенітенціарного закладу абсолютно вільні, а сама вʼязниця у Руставі охороняється у штатному режимі.

У ЄС також відреагували на ситуацію із арештом Саакашвілі в Грузії та закликали як владу, як і опозицію, діяти стримано і поважати верховенство права. Про це у Twitter написав журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

Крім того, він зазначив, що всі сторони будуть нести відповідальність у разі ескалації конфлікту.

У той же час премʼєр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі звинуватив Михайла Саакашвілі у плануванні вбивств опозиціонерів. За його інформацією, вбивати опозиціонерів Саакашвілі планував на акції у Тбілісі. Для цього нібито мали залучити спецтехніку.

Гарібашвілі вважає, що таким чином Саакашвілі та опозиція мали делегітимізувати чинну владу, що призвело би до її відставки. У підтримці цієї ідеї премʼєр-міністр звинувати і Ніку Мелію, який очолює партію "Єдиний національний рух".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Михайла Саакашвілі заарештували у Грузії 1 жовтня. Пізніше з’явилося відповідне відео. На батьківщину політик прилетів тому, що хотів підтримати своїх виборців і захистити їхні голоси. Арешт Саакашвілі змусив реагувати і українську владу, яка зазначила, що спробує домовитися про екстрадицію політика. У генпрокуратурі Грузії заявили, що повертати Саакашвілі в Україну вони не планують і всі шість років увʼязнення політик проведе у вʼязниці на батьківщині.