Вірменія офіційно попросила ОДКБ про військову допомогу

Читать на русском
Автор
3925
Нікол Пашинян та володимир путін Новина оновлена 25 вересня 2022, 20:18
Нікол Пашинян та володимир путін. Фото twitter.com/wwwAZEaz

Пашинян звернувся за допомогою до путіна

Після загострення на кордоні Азербайджану та Вірменії офіційний Єреван звернувся до ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку) за військовою допомогою.

Про це в середу, 14 вересня, заявив прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, передає ТАСС. Він додав, що Єреван не розглядає військове втручання ОДКБ як єдиний спосіб для вирішення конфлікту. Крім того, прем’єр заявив, що кількість загиблих вірменських військовослужбовців у сутичках з армією Азербайджану зросла до 105 осіб.

"Вірменія звернулася до ОДКБ за 4-ю статтею для відновлення територіальної цілісності країни та забезпечення виведення азербайджанських військових з Вірменії", — заявив Пашинян.

Стаття 4 Договору ОКБ говорить: "Якщо одна з держав-учасниць зазнає агресії з боку будь-якої держави або групи держав, то це буде розглядатися як агресія проти всіх держав-учасниць цього Договору". Відповідно до договору у разі вчинення акту агресії проти будь-якої з держав-учасниць всі інші держави-учасниці повинні надати їй необхідну допомогу, включаючи військову, а також надати підтримку засобами, що знаходяться в їхньому розпорядженні.

Карта бойових дій на кордоні Вірменії та Азербайджану
РосЗМІ привели таку карту бойових дій на кордоні Вірменії та Азербайджану

Напередодні Пашинян скликав позачергову сесію Ради колективної безпеки ОДКБ, в результаті організація вирішила направити до Вірменії місію для "оцінки обстановки, що склалася". Очікується, що наглядова місія прибуде до Вірменії 15 вересня.

У ніч на 13 вересня на кордоні Вірменії та Азербайджану спалахнули бойові дії, сторони звинуватили один одного в загостренні ситуації — Єреван заявив про обстріл південно-східного кордону, Баку звинуватив сусіда у мінуванні шляхів постачання. Конфлікт відбувається не в Карабасі. У США закликали Баку та Єреван не допустити ескалації насильства. У Вірменії зазначили, що Азербайджан знищив базу ФСБ рф.