Їм це невигідно: великі країни відмовилися виступити проти росії у війні — "дані" Пентагону

Читать на русском
Автор
6023
Декілька країн побоюються підтримувати Штати
Декілька країн побоюються підтримувати Штати. Фото delo.by

Йдеться про чотири ключові країни

Декілька країн, що розвиваються, прагнуть уникнути посилення протистояння між Сполученими Штатами Америки, росією і Китаєм і, в деяких випадках, використовують це суперництво у своїх цілях. Це, своєю чергою, ставить під загрозу глобальний порядок денний президента США Джо Байдена.

У цьому випадку йдеться про Індію, Бразилію, Пакистан і Єгипет. Вони намагаються зберегти лояльність в епоху, коли Америка більше не є безперечною наддержавою у світі. Про це свідчать секретні документи американської розвідки, злиті в мережу, повідомляє The Washington Post.

На думку наукового співробітника Фонду Карнегі за міжнародний світ Матіаса Спектора, країни, що розвиваються, перебудовуються в момент, коли Штати стикаються з новою потужною конкуренцією, оскільки Китай показує новий економічний і військовий тиск, а рф, хоч і є ослабленою через повномасштабну війну в Україні, демонструє здатність відбивати тиск Заходу

"Неясно, хто опиниться у виграшній позиції через 10 років, тому їм необхідно диверсифікувати свої ризики та хеджувати свої ставки", — наголосив Спектор.

У матеріалі зазначається, що, очевидно, Пакистан, який отримав мільярди доларів у вигляді допомоги від Штатів у галузі економіки та безпеки після 11 вересня, тепер залежить від китайських інвестицій та кредитів. У лютому 2023 року, коли Асамблея ООН проголосувала за українську "формулу світу", Пакистан водночас був серед 32 інших країн, які утрималися.

У ще одному злитому в мережу документі була інформація про те, що Індія також уникала прийняття сторони Штатів і роосії під час розмови між індійським радником з нацбезпеки Аджитом Кумаром Довалом та його російським колегою Миколою Патрушевим.

Знайомі з позицією Індії джерела зазначають, що країна не підтримує повномасштабну війну, започатковану росією та свій осуд прем’єр-міністр Нарендра Моді передав володимиру путіну. Однак Індія давно покладається на підтримку Москви в ООН і не має іншого вибору, як підтримувати енергетичні та економічні зв’язки з росією.

Матіас Спектор також підкреслив, що попри спроби адміністрації президента США вмовити, а не залякати країни, що розвиваються, щоб вони підтримали її глобальні пріоритети, вони, ймовірно, збережуть обережність.

"Ці країни дивляться на США, і США набагато сильніші за них. Коли ви маєте справу з мамонтом, не має значення, чи симпатизує мамонт тому, що ви кажете. Коли він рухається, земля все одно трясеться", — додав експерт.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що Китай відповів на вимогу Штатів не продавати росії зброю, яку країна-агресор потім використовуватиме проти України.