Одна з категорій чоловіків може виїжджати з України під час воєнного стану: які потрібні документи

Читать на русском
Автор
1210
Кордон
Кордон. Фото rwikipedia.org

Адвокат розповіла про список документів для виїзду за кордон

З моменту повномасштабного російського вторгнення в Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація, строки яких було в черговий раз продовжено. Під час їхньої дії чоловіки призовного віку не можуть виїжджати за межі країни, окрім деяких винятків. Одним із таких є громадяни, які зняті з військового обліку.

Як розповіла адвокат Марина Бекало, для перетину кордону особі, яка була знята з військового обліку, потрібне тимчасове посвідчення (або військовий квиток) з відповідною відміткою та довідка військово-лікарської комісії. Однак відсутність останньої не має на заваді виїзду за кордон.

Наприклад, можна виїхати лише на підставі запису у тимчасовому посвідченні про непридатність до військової служби за винятком. Це можливо, оскільки тимчасове посвідчення є таким самим військово-обліковим документом, за юридичною силою рівний військовому квитку. Військовий квиток або тимчасове посвідчення є військово-обліковим документом, оскільки згідно з п. 16 Положення про ведення військового обліку військовий облік ведеться на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

  • призовникам – посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • військовозобов’язаним – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

У разі, якщо громадянина було виключено з обліку у зв’язку зі станом здоров’я за наказом Міноборони про ВЛК №402, то він не підлягає постановці на облік, а отже, не є військовозобов’язаним і має право на виїзд з України.

"Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо особи, знятої з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби) винятком із військового обліку)", — розповіла адвокат.

Відповідно до абзацу 16 ч.1 ст.23 цього закону, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані чи окремі категорії громадян у передбачених законом випадках. Якщо особу знято з обліку, то на сьогодні вона не є військовозобов’язаною, а тому вважається "окремою категорією громадян".

Відповідно до пп.2-6 Правил перетину кордону у разі запровадження на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, окрім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Отже, оскільки особа не підлягає мобілізації згідно із ч.1 ст.23 відповідного закону, вона має право перетнути кордон на підставі пп. 2-6 Правил перетину кордону.

"Про факт вилучення з військового обліку свідчить відповідний запис у тимчасовому посвідченні, що є підставою для виїзду за кордон, цього документа достатньо для перетину кордону", — пояснила Бекало.

Щоб отримати довідку ВЛК, достатньо звернутися до ТЦК СП, де мають видати довідку. Там буде вказано відповідний пункт статті розкладу хвороб, за якою особа була знята з обліку. Ця довідка має бути без проблем надана без повторного проходження ВЛК, адже нема підстав направляти знятого з обліку на ВЛК.

Нагадаємо, раніше ми писали, що частини військовозобов’язаних чоловіків можуть невдовзі дозволити виїзд за кордон.

Також ми повідомляли про те, як виїхати з України дітям і підліткам.