Улюблені українцями ягоди цього року з’являться пізніше та будуть дорогими

Читать на русском
Автор
2141
Ягоди цього року не потішать низькими цінами
Ягоди цього року не потішать низькими цінами. Фото pexels.com

Холодна весна стала справжнім випробуванням для плантацій ягід, тому вони з’являться у продажу пізніше та будуть недешевими

В Україні відчутно дорожчають яблука, а також не тішать прогнози щодо перших літніх ягод. Через холодну та дощову весну й збільшення собівартості, ціни на полуницю та суницю будуть досить високими, а пропозиція — меншою.

Такий прогноз дала консультант із вирощування ягідних культур Ірина Кобринець у своїй колонці на AgroTimes.

Крім того, ягідний сезон в Україні цього року розпочнеться пізніше, ніж звичайно.

"Цього року початок ягідного сезону спізнюється ще й через велику кількість похмурих днів у березні-квітні", — пояснила експерт.

Крім того, плантації постраждали від заморозків. Через стрес від мінусових температур, у рослин розвиваються специфічні хвороби, через що потрібно здійснювати превентивні обробки, що також потребує додаткових витрат.

"Великих збитків завдали ягідним плантаціям поворотні заморозки: подекуди 26-27 квітня температура опускалася до -4 °С, що призвело до суттєвого пошкодження квіток і зав’язей. Зберегти врожай вдалося тим, хто вживав превентивних заходів, зокрема, накривав рослини агроволокном", — зазначила вона.

Через такі несприятливі фактори, як затримка сезону плодоношення та суттєве подорожчання собівартості вирощування, ягоди з’являться у продажу пізніше, а ціни на полуницю та суницю будуть досить високими.

Раніше "Телеграф" розповідав, що в Україні знову почала дорожчати сіль. Ціни вперше зросли за останні кілька місяців.