Як оскаржити заборону на виїзд чоловіка за кордон: адвокат назвала два шляхи

Читать на русском
Автор
747
Лише деякі категорії чоловіків мають право на виїзд за кордон під час війни
Лише деякі категорії чоловіків мають право на виїзд за кордон під час війни. Фото Держприкордонслужба

У разі відмови у перетині кордону можна піти двома шляхами, але кожен із них має свої недоліки

Українські чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїжджати з України під час війни, але деяким категоріям це дозволено. Однак іноді на кордоні їм відмовляють у виїзді — рішення прикордонників можна оскаржити, якщо ви не погоджуєтесь з ним.

Як це зробити, — розповіла юрист Надія Грищенко, пишуть "Факти ICTV".

Вона пояснила, що є два шляхи для вирішення цієї проблеми. Але в обох випадках необхідно, щоб відмова Держприкордонслужби була оформлена письмово, інакше оскаржити її неможливо.

Що робити у разі відмови у перетині кордону:

  • звернутися зі скаргою до головного органу Державної прикордонної служби, який видав рішення про відмову у перетині кордону;
  • подати до окружного адміністративного суду позов про визнання відмови на виїзд протиправним.

Обидва варіанти мають як плюси, і мінуси. Перший — простіше, швидше і безкоштовний, але не завжди ефективний.

"Термін для подання скарги до Державної прикордонної служби становить 30 днів з моменту її отримання, не сплачується збір за її розгляд. Проте такий спосіб захисту не завжди є ефективним, і тоді необхідно звертатися до суду", — зазначила юрист.

Допустимий термін подання скарги до суду складає 6 місяців з моменту отримання рішення про відмову на виїзд. Потрібно сплатити судовий збір та запастися терпінням — розгляд справи може тривати від двох місяців. Ще місяць може піти на набрання рішенням суду чинності, і це у разі, якщо воно не буде оскаржено.

Ще одна складність у тому, що позов та інші процесуальні документи мають відповідати нормам процесуального кодексу та самостійно підготувати їх навряд чи вдасться, тому буде потрібна допомога та правовий супровід юриста, а це додаткові витрати.

Як раніше розповідав "Телеграф", українці, зняті з військового обліку, мають право на виїзд з України, але є нюанс.