"Течія збивала з ніг": біженці з Херсона розповіли про день підриву Каховської ГЕС

Читать на русском
Автор
4548
Через підрив Каховської ГЕС вдома моментально почало затоплювати
Через підрив Каховської ГЕС вдома моментально почало затоплювати. Фото Телеграф

Жінка з дитиною сподівалася того ж вечора повернутися додому, але їхній будинок зруйнований, а всі речі потонули

Підрив на Каховській ГЕС стався рано-вранці 6 червня. Мешканці погодинно пам’ятають той страшний день, бо за лічені хвилини мали вмістити все найважливіше в одну чи дві сумки та рятуватися від затоплення.

В інтерв’ю "Телеграфу" одна із мешканок Херсона на ім’я Тетяна розповіла подробиці того дня. Спершу вона думала, що разом із сином Антоном повернеться додому вже надвечір і ніяк не могла уявити, що наслідки будуть настільки серйозними.

"О пів на сьому мені подзвонили в паніці сусіди. Я схопилася і почала одразу читати новини. Була така інформація, що близько години дня вода підніметься до максимального рівня. О першій годині мій двір ще був сухий. Я подумала, ну, може нас це лихо все ж таки мине, може, вода пішла десь руслом річки. Але потім вода потихеньку почала прибувати і з другої по третю годину дня піднялася до рівня вікон у будинку, а потім почала переливатися вже через вікна до самої хати", — розповідає мешканка Херсона.

Далі вода прибувала все швидше, кожні 15 хвилин рівень води зростав на 20-30 см. Затопленими виявилися дитячі іграшки, побутові речі, меблі та інші речі у будинку. При цьому зберігалася сильна течія, яка збивала з ніг і близько 15:00 пара зрозуміла, що залишатися вдома далі просто небезпечно. Тетяна подзвонила волонтерам, абияк вигрібла із сином по воді на висоту і чекала на евакуацію. Жінка сподівалася, що вода швидко піде і вже надвечір вони зможуть повернутися додому, але виявилося все інакше.

"Збиралася квапливо. Думала, що надвечір все вже буде нормально і ми повернемося додому. Тому кинула в сумку кілька футболок, шорт і все. Тепер за це дорікаю собі", — розповідає мешканка Херсона.

Наразі жінку із сином поселили в пансіонаті на Одещині. Але навіть після того, як вода зійде, вони не зможуть повернутися додому, оскільки він був зроблений із саману (суміші глини та соломи) і сильно зруйнувався. Допомогти сім’ї можна за цими реквізитами: 5375 4114 0884 3675 Тетяна Куткіна.

Детальніше про історію Тетяни та її сина Антона читайте у матеріалі "Окупанти нас не добомбили, так затопили": історія евакуації з Херсона родини із "сонячною" дитиною"

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що в ООН відмовилися називати підрив Каховської ГЕС військовим злочином і заявили, що обставини події залишаються неясними поки що. Михайло Подоляк різко висловився у відповідь.