Є низка нюансів: хто в Україні може отримувати субсидію

Читать на русском
Автор
1313
Які категорії українців мають право на виплати
Які категорії українців мають право на виплати. Фото Колаж "Телеграфу"

Для деяких громадян цього літа спростили критерії отримання субсидії

В Україні деякі категорії громадян можуть претендувати на отримання субсидії на комуналку. Для цього визначено низку умов, яким сім’я має відповідати.

У пресслужбі Міністерства соціальної політики України детально розібрали це питання та повідомили, як і кому нараховується субсидія на оплату комунальних послуг.

"Отримати житлову субсидію можуть сім’ї, де плата за житлово-комунальні послуги більша за певний для них обов’язковий платіж. Цей платіж обчислюється індивідуально, за єдиною формулою, і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну людину", — йдеться у повідомленні.

Так, якщо сума всіх платежів є вищою за обов’язковий платіж, у такому разі людина може претендувати на отримання житлової субсидії.

"Водночас крім матеріального ще буде додатково проаналізовано ваше майнове становище (наявність кількох квартир, дорогих автомобілів, депозитів тощо)", — пояснили в Мінсоцполітики.

Зазначається, що цього літа уряд спростив критерії отримання субсидії для таких категорій:

  • багатодітні сім’ї
  • прийомні сім’ї
  • сім’ї, у яких є особи з інвалідністю.

"При цьому встановлено соціально справедливий підхід до неврахування до сукупного доходу домогосподарств доходів членів сімей, які перебувають за кордоном понад 60 днів. Також для українців, житло яких перебуває в зоні активних бойових дій або під окупацією, механізм централізованого нарахування та виплати житлових субсидій та пільг на оплату комуналки продовжено на рік", — додали у відомстві.

Як розрахувати розмір обов’язкового платежу та субсидії

Розрахунок проведено на прикладі сім’ї з чотирьох осіб (дружина, чоловік та двоє дітей):

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, яким категоріям українців необхідно надати додаткові документи під час оформлення субсидії.