Розмова Байдена із Зеленським: у Білому домі озвучили свою версію та ключовий момент

Читать на русском
Автор
3145
Президенти не вперше обговорюють питання безпеки України
Президенти не вперше обговорюють питання безпеки України. Фото CNP

Переговори з Україною відбулися у контексті розмов з іншими східноєвропейськими державами.

Переговори президентів України та США Володимира Зеленського та Джо Байдена відбулися на два дні пізніше, ніж аналогічний діалог Вашингтона та Кремля. У Білому домі стверджують: "в останні декілька днів тривали розмови з українцями", також було обговорення з європейськими партнерами. У цьому контексті у США вкотре наголосили, що переговорів про Україну без країни не буде.

Про це йдеться в офіційному пресдзвінку, опублікованому на сайті Білого дому.

У ньому наголошується, що американський президент також говорив із групою В9 — "Бухарестською дев’яткою" — союзниками на східному фланзі.

Окремо порушено тему безпеки. Якщо, як раніше писав "Телеграф", у релізі Офісу президента питання обговорення безпеки України було описано без чітких формулювань. Йшлося про "різні формати" та "розблокування мирного процесу". В офісі Байдена були більш конкретні.

"Сполучені Штати продовжують підтримувати Нормандський формат та зусилля щодо виконання Мінських угод, включаючи підтримку США цього загального процесу", — сказано в повідомленні.

"Телеграф" повідомляв, що Байден пригрозив Володимиру Путіну санкціями у разі ескалації конфлікту. При цьому США сподіваються на дипломатичний спосіб вирішення конфлікту. Також американська преса повідомляла про можливий тиск Байдена на Зеленського щодо питань автономії Донбасу.

Напередодні РФ також заявили про готовність до участі США в рамках "нормандського формату". Зазначимо, що окрім РФ у переговорах такого типу беруть участь Україна, Німеччина та Франція. Про близьку дату такої зустрічі говорять ще з жовтня, оскільки останні переговори пройшли ще два роки тому.