На подальшу агресію вглиб України в найближчому майбутньому Путін не наважиться — генерал

Читать на русском
Автор
1355
Президент РФ Володимир Путін
Президент РФ Володимир Путін. Фото 24 канал

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан зазначає, що Росія поступово починає входити до переговорного процесу

Січень продовжує залишатися місяцем, насиченим переговорами, зустрічами, заявами глобальних світових гравців. Так, 26 січня представники США та НАТО передали РФ відповіді на її вимоги щодо "гарантій безпеки".

Того ж дня у Парижі відбулася перша за довгий час зустріч у нормандському форматі – на рівні політичних радників.

Дії Росії та колективного Заходу проаналізував для "Телеграфа" ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан.

"Активізація глобальної політико-дипломатичної роботи свідчить про стурбованість усіх сторін майбутнім планети. Але це занепокоєння – різне, – вважає Василь Богдан. – Росія прагне фактично до світового панування, до поглинання близького та далекого зарубіжжя. А колективний Захід бажає стратегічної стабільності, розрядки міжнародної напруги, підтримки тих цінностей, тих фундаментальних речей, якими відрізняється світова демократія від автократії на кшталт РФ".

За словами генерала, ми зараз не можемо повною мірою оцінювати письмову відповідь США та НАТО на російські ультиматуми. Але з тих заяв, які зробили держсекретар Блінкен і генсек НАТО Столтенберг, можна зробити висновок, що Захід не збирається поступатися своїми основними принципами.

"Захід залишає формулу "відкритих дверей" щодо НАТО. Захід стоїть на позиції підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Захід наполягає, щоб РФ почала деескалацію ситуації на східному фронті, а також відвела свої війська. Про це свідчать і переговори США-РФ у Женеві, і зустріч політичних радників глав нормандського формату, що відбулася 26 січня в Парижі. Незважаючи ні на що Україна підкреслила, що ні на які поступки щодо визнання ОРДЛО не піде. У тому числі – на вмонтування в нашу Конституцію цих терористичних об’єднань на правах автономії", – наголошує Василь Богдан.

Він упевнений, що переговори на різних майданчиках продовжуватимуться. І акцентує: хоч РФ не відмовилася від силового сценарію розв'язання питань, які, за логікою Кремля, стосуються національної безпеки, вона поступово входить до переговорного процесу. І – хоче того чи ні – у близькій чи середньостроковій перспективі питання стратегічного характеру та глобальної безпеки вирішуватимуться у дипломатичних рамках.

"При цьому накопичення російських військ поблизу кордону України з РФ, а також на нашому північному кордоні (з боку Білорусі, де плануються російсько-білоруські військові навчання), шантаж, блеф, ультиматуми, дезінформація триватимуть, – вважає генерал. – Але, як на мене, на активні дії, на подальшу агресію вглиб України в найближчому майбутньому Росія не наважиться, вона відчуває і готовність українців усіма силами та засобами відстоювати свою Батьківщину. І бачить позицію колективного Заходу, де все більше країн почали надавати Україні не лише політико-дипломатичну, а й військово-технічну підтримку. Особливо в цьому аспекті активно діють США, Великобританія, Канада, Чехія, Прибалтика, які надають нам зброю, боєприпаси, військову техніку".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на тлі зростання загрози російського вторгнення США відправили в Україну чергову партію летального озброєння.

Водночас Державний департамент США дав дозвіл на добровільний від’їзд держслужбовців Штатів та зобов’язав виїхати членів їхніх сімей із посольства у Києві.