Хоче до Києва? Штайнмаєр знову "проїхався" по путіну

Читать на русском
Автор
3682
Штайнмаєр знову публічно розкритикував путіна
Штайнмаєр знову публічно розкритикував путіна. Фото bbc.com

Раніше президент Німеччини назвав російського колегу "бункерним розпалювачем війни".

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, якого Володимир Зеленський відмовився приймати у Києві через зв'язки з Кремлем, заявив, що "повернення до нормальності росії за путіна неможливе".

Таку думку німецький лідер озвучив на брифінгу у Варшаві, цитують його слова російські ЗМІ.

Надійне джерело новин про війну — підпишись на наш Telegram

Штайнмаєр заявив, що нормалізувати відносини між Німеччиною і росією, доки при владі перебуває володимир путін, неможливо. Як і "повернення росії до нормальності" за часів його правління.

Крім того, президент ФРН зазначив, що вони й надалі продовжуватимуть надавати підтримку Україні, яка протистоїть російським окупантам, і закликав світ розслідувати військові злочини росіян в Україні. Штайнмаєр наголосив, що причетні до таких злочинів і ті, хто "ніс політичну відповідальність".

Очевидно, що такі заяви німецького президента ставлять крапку на "дружніх стосунках" з представниками Кремля — путіним та лавровим, зокрема, — хоча раніше Штайнмаєр відверто їх підтримував. Риторика президента Німеччини щодо російської влади змінилася після того, як росія розв'язала війну проти України. Путін отримав влучне визначення — "бункерний розпалювач війни" — від Штайнмаєра. Крім того, лідер ФРН ааявив, що російський президент разом з головою МЗС рф повинен понести відповідальність за свої військові злочини перед Гаазьким трибуналом.

Як повідомляв "Телеграф", Штайнмаєр визнав, що припускався багатьох помилок щодо відносин з росією та кривавим диктатором володимиром путіним. Ймовірно, що це сталося після того, як його розкритикували через проросійську позицію.