Дефіциту не буде, але: в Україні скоро може здорожчати цукор

Читать на русском
Автор
Любителям солоденького доведеться платити трохи більше
Любителям солоденького доведеться платити трохи більше. Фото pexels.com

Оптова вартість цукру є рентабельною, однак в наступному сезоні ситуація може змінитися

Після новорічних свят низка популярних серед українців продуктів зросла в ціні. Чекає така доля і на цукор, без якого майже не обходяться всі господарі та господині. За словами директора НПЦ "Цукробурякове виробництво" Олександра Коротинського, нині цукрова галузь починає втрачати прибуток, а отже, виробникам доведеться йти на крайнощі.

Про це повідомляє ресурс pmg.ua. Експерт переконує, що нинішні ціни на цукор знаходяться у межах рентабельності, утім, досягти цього вдалося лише завдяки далекоглядності більшості бізнесменів.

"В цьому сезоні галузь врятувало те, що аграрії встигли закупити насіння і деяку частину добрив та засоби захисту рослин заздалегідь. Бо всі товарно-матеріальні цінності зросли в ціні‎", — каже Олександр Коротинський.

До ТМЦ відносяться предмети та засоби праці, які потрібні для функціонування підприємства. Зокрема це сировина, готова продукція, напівфабрикати та незавершене виробництво, товари для перепродажу.

За словами Коротинського, Україні варто почати експортувати цукор, щоб забезпечити виробникам додатковий прибуток.

"‎Нам важливо, щоб українська влада на рівні міністерства і надалі продовжувала видавати без перешкод експортні ліцензії на експорт цукру до Європи. У іншому випадку, ми побачимо закриття цукрових заводів. І не одного", — переконаний спеціаліст. При цьому він запевняє, що дефіциту солодкого продукту на внутрішньому ринку вдасться уникнути.

Наразі середня вартість цукру в Україні виглядає так:

Ціни на цукор в Україні
Ціни на цукор в Україні

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав, що приготували українцям ціни на молочні продукти 2023 року. Представники Асоціації виробників молока попереджують, що ця продукція теж може подорожчати.

Крім цього ми писали про те, як на вартість окремих продуктів вплинули регулярні блекаути.