Які електрокари можуть зарядити будинок під час вимкнень світла: перелік моделей

Читать на русском
Автор
2410
Зарядка електрокарів
Зарядка електрокарів. Фото https://pixabay.com/

Так можна зробити свій будинок енергонезалежним

Торік українці вперше за кілька десятків років відчули на собі, що таке — жити без світла. Так, було важко, але є і позитивні моменти: не обійшлось без багатьох лайфхаків, які допомогли нам пережити цей період.

Звісно, з відключеннями світла частіше почали говорити про непотрібність електрокарів. Проте українці не лише частіше почали їх купляти, але й навчились заряджати від них інші пристрої. Виявилося, що завдяки вбудованим функціям зворотної подачі електрики за допомогою електрокара можна поділитися енергією вбудованого в авто акумулятора і живити ним весь будинок. Так квартири та приватні будинки стали автономними, пише Autogeek.

Що таке зворотна або двонаправлена зарядка і якою вона буває?

Двонаправлена зарядка для електрокарів

Є три основні типи зворотної зарядки — V2G, V2L та V2H. Перша забезпечує живлення від авто до мережі, друга — від машини до пристрою та третя — від електрокара до будинка.

Для того, щоб під’єднати електрокар до мережі, потрібно мати спеціальний двонаправлений зарядний пристрій. Він може бути частиною віртуальної електростанції або ж продаватися окремо.

За допомогою цього зарядного пристрою електрокар зможе заряджатись, коли немає значної потреби в енергії, і, коли попит високий, розряджатися. На жаль, така функція доступна наразі лише за кордоном, тому розповімо детальніше про наступні варіанти.

VtoH або V2H — це коли енергія авто використовується для живлення квартири чи будинку. Працює це так само як домашній акумулятор. Також можна налаштувати, щоб ваш електромобіль заряджався дешевшою електроенергією, наприклад, вночі або від сонячних батарей, а віддавав її у час пік.

VtoL чи V2L — найпростіший спосіб налаштування зворотної зарядки. Тут не потрібен спеціальний зарядний пристрій — адаптер підключається до порту зарядки, і авто працює як портативний акумулятор. У разі вимкнення електроенергії це забезпечить тимчасове живлення декількох пристроїв у будинку.

Перелік моделей електрокарів, які можна під'єднати до будинку

Зарядний пристрій Duosida для електромобіля Mitsubishi Outlander PHEV Type 1 16 А

На жаль, не усі "електрички" вміють ділитись своєю енергією. Розповімо лише про ті, які представлені в Україні.

Mitsubishi Outlander PHEV — гібридне авто, яке дозволяє підключити його акумулятор до будинку. Це навіть краще, ніж електрокар, тому що його батарея може бути підзаряджена від бензину. Головне не забути його заправити.

Nissan Leaf — цей популярний електрокар підтримує V2G та V2H. Проте необхідна спеціальна силова установка для розподілення та направляння електрики.

Hyundai IONIQ 5.

Kia EV6 та Hyundai IONIQ 5. Ці електрокари з батареями від 54 і до 77,4 кВт*год можуть віддавати напругу до 3 кВт. Це дозволить запустити водяну помпу, систему опалення, роутер, телевізор і навіть морозильну камеру. А щоб зарядити гаджети та пристрої, потрібно мати спеціальний перехідник.

Ford F-150 Lightning — це заряджений електричний пікап має батарею ємністю від 98 до 130 кВт·год. Він підтримує усі три види зворотної зарядки, тому якщо вам вдалось пригнати це авто з-за кордону (а в Україні воно наразі не продається), то можете вважати себе дуже щасливою людиною — відключення світла вам не страшні.

MG ZS EV — досить потужний електрокар, у якому у 2022 році з’явилася опція V2L. Шкода, що найпопулярніший електрокар в Україні — Volkswagen ID.4 — поки що не має таких функцій, проте можемо очікувати, що у наступних поколіннях вона таки з’явиться.

Раніше "Телеграф" розповів, що китайський електрокар несподівано став лідером українського авторинку.