Українці більше не зможуть скручувати пробіг при продажу авто: депутати готують спеціальний закон

Читать на русском
Автор
2607
Скручування пробігу авто Новина оновлена 27 жовтня 2023, 10:22
Скручування пробігу авто. Фото dexpenslive

Шахраї зароблять менше

Скручування пробігу автомобіля — це популярна, але незаконна практика, коли продавці змінюють показники одометра. Вони зменшують кількість кілометрів, пройдених автомобілем з метою підвищення ціни продажу.

Погодьтесь, авто з меншим пробігом виглядає більш привабливим для покупців. Проте для українських продавців така процедура як скручування реальної кількості пройдених машиною кілометрів може втратити сенс.

Фіксація дійсного пробігу авто перед продажем: деталі законопроєкту

У Верховній Раді днями зареєстрували законопроєкт №10173, згідно з яким передбачається обов’язкова фіксація справжнього пробігу автомобіля під час його реєстрації чи перереєстрації на нового власника. Таким чином зміна цифр на одометрі перед продажем авто буде непотрібною.

І ці показники буде легко перевірити. Сервісні центри МВС зобов’яжуть показувати охочим усю інформацію про автомобіль за VIN-кодом.

Зараз авто з Європи можна придбати навіть за ціною до 1000 доларів. Недобросовісні власники скручують реальний пробіг машини, щоб продати її вигідніше. І наразі це ніяк не прослідкувати. Проте, згідно з законопроєктом, до бази також підтягнуть міжнародні реєстри, тому купити авто з-за кордону зі скрученим пробігом стане неможливо.

Як зрозуміти, що пробіг авто скручений?

Як скручують пробіг авто

У середньому реальний пробіг авто скручують на 30-50 тисяч кілометрів, але особливо нахабні автовласники можуть змінити його і на 100, і навіть на 200 тисяч. Є основні ознаки того, що показники на одометрі машини неправдиві.

  • Невідповідність стану кузова та салону авто до його пробігу. Якщо заявлений пробіг на одометрі складає умовно 100-200 тисяч кілометрів, а ви бачите вщент побиту, ржаву машину, зі стертими підлокітниками, порваними сидіннями тощо, — це перший симптом того, що власник вас обманює.
  • Сервісна книжка. Якщо автомобіль проходив ТО, то, ймовірно, у сервісній книжці будуть записи з одометра. Якщо ви бачите там щось підозріле, значить, ваші підозри не безпідставні
  • Комп’ютерна діагностика на СТО. Зазвичай фахівці з СТО, проводячи діагностику авто, бачать, чи відповідає стан деталей та іншого заявленому пробігу. Також, проаналізувавши дані з блоків управління, спеціалісти скажуть, чи справжні цифри на одометрі.

Як перекупи скручують пробіг авто, розповідає автор цього відео (не робіть так!):

Раніше "Телеграф" розповідав, що в Україну привезли один з найкращих кросоверів світу Audi всього за 10 тисяч доларів.