"Омікрон" в Україні: у МОЗ дали поради, як захиститись від нового штаму COVID-19

Читать на русском
Автор
1472
Надійний захист від "Омікрону" - вакцинація
Надійний захист від "Омікрону" - вакцинація. Фото picture-alliance.com

За словами голови МОЗ, ці поради допоможуть уникнути розповсюдження нового штаму COVID-19

Новий штам коронавірусу "Омікрон" вже зафіксували в Україні. Його симптоми суттєво відрізняються від вже відомих світу штамів, а отже виникає питання, яким чином від нього вберегтися.

Як зазначив голова МОЗ Віктор Ляшко під час брифінгу, в Україні є загроза поширення штаму "Омікрон", а тому слід дотримуватися певних протиепідемічних заходів.

 Топ-5 порад від МОЗ, як захиститись від штаму "Омікрон"

  • Вакцинуйтесь від коронавірусу 

Щеплення від COVID-19 радять робити якомога швидше, оскільки вакцинація може вберегти від тяжкого перебігу хвороби та летальних наслідків.

  • Носіть маску, дотримуйтесь дистанції та тримайте руки чистими

Ці прості протиепідемічні заходи дійсно допомагають захиститися від коронавірусу та захистити власне здоров’я. Щобільше, засоби індивідуального захисту допомагають запобігти жорсткому карантину, а в сукупності з вакцинацією дозволять контролювати поширення вірусу та жити нормальним життям.

  • Утримайтесь від подорожей, якщо не вакциновані

У Міністерстві охорони здоров’я радять утриматись від подорожей тих людей, які знаходяться у групі ризику. А особливо, якщо такі громадяни не пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу, не хворіли на нього, чи мають супутні ускладнення, які можуть призвести до важкого перебігу хвороби.

"Ми рекомендуємо відкласти подорожі в регіони, де фіксується високий рівень поширення недуги", – заявив Ляшко.

  • Зробіть зустрічі зі знайомими безпечними

У МОЗ не радять збиратися під час карантину великими компаніями та ще й у закритих приміщеннях, де вірус поширюється дуже швидко. На свята українцям рекомендують збиратися у компаніях на відкритому повітрі.

  • Перевіряйте правдивість інформації

У МОЗ вважають, що правдива інформація також допомагає вберегти життя, тому міністерство радить отримувати всі актуальні дані з надійних джерел. Тоді як фейки можуть становити загрозу для життя і здоровʼя людей і заважають ухвалювати правильні рішення щодо здоровʼя.

Інформація МОЗ України про COVID-19 та вакцинацію для пацієнтів та медиків

Рекомендація ВООЗ для населення у зв’язку з пандемією COVID-19

Раніше у МОЗ повідомляли, що у більшості випадків "Омікрон" протікає у легкій формі та поки що суттєвих побоювань не викликає, адже жодного летального випадку, спричиненого хворобою, не виявлено. Це може бути зумовлено з тим, що оновлену мутацію зазвичай виявляли у вже вакцинованих пацієнтів, а третина з них вже навіть встигла пройти ревакцинацію.