Ахметов за рік серйозно розбагатів: його статки досягли майже 25% бюджету України

Читать на русском
Автор
2672
Рінат Ахметов за рік збільшив статки на 55%
Рінат Ахметов за рік збільшив статки на 55%. Фото twitter.com/finoboz

За даними Bloomberg, Ахметов є найбагатшою людиною України

Український олігарх Рінат Ахметов за 2021 рік збагатів на 55%, що у грошовому еквіваленті дорівнює 4,14 млрд доларів.

Про це свідчать дані Bloomberg Billionaires Index.

Так, на початку січня цього року Рінат Ахметов посів 190 місце у рейтингу з 500 найбагатших людей планети. Його статки наразі оцінюють у 11,7 млрд доларів (у гривнях це дорівнює приблизно 319, 2 млрд грн). Ахметов є єдиним представником України у цьому списку.

У профайлі українського олігарха вказано, що він є найбагатшою людиною в Україні, володіє найбільшим промисловим конгломератом (Систем Кепітал Менеджмент), енергетичною компанією (ДТЕК) та контролює 71,2% акцій найбільшого виробника сталі (Метінвест).

Для порівняння — доходи у бюджет України на 2022 рік заплановані на рівні 1,311 трлн гривень (статки олігарха дорівнюють майже 25% бюджету України), тоді як витрати мають скласти 1,521 трлн гривень, а дефіцит бюджету — 188,798 млрд гривень.

Варто зазначити, що Ахметов має значний вплив в Україні й в щорічному рейтингу "Телеграфу" посів друге місце. При цьому останнім часом суттєво загострилося протистояння олігарха з президентом України Володимиром Зеленським. До того ж Ахметов підтримав Разумкова та спробував роздробити "Слуг народу", що призвело до відкритої війни з Зеленським, переможців у якій апріорі не може бути двоє.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що на фоні можливої енергетичної кризи бізнес-імперія Ахметова зростає, а контроль над більшістю ТЕС лише збільшує його важливість для життя держави.