Ціни в Україні продовжать зростати у 2022 році: відома причина

Читать на русском
Автор
Наслідки подорожчання сировини позначаться на продукції АПК
Наслідки подорожчання сировини позначаться на продукції АПК. Фото roomester.ru

Підвищення вартості одного ресурсу спричиняє ланцюгову реакцію.

Поки Кабінет Міністрів України намагається стримати зростання цін на основні соціальні категорії харчових продуктів, у 2022 році варто чекати на подорожчання та інших важливих товарів.

Як розповів "Телеграфу" економічний експерт Борис Кушнірук, підвищення вартості слід очікувати і на ринку медикаментів, і у сфері комунальних послуг.

Він пов’язує це зі зростанням ціни на газ. Кушнірук нагадує, що він є сировиною для мінеральних добрив. Через підвищення вартості газу частина виробників зменшила кількість товару, а наявні подорожчали.

Це позначиться на майбутньому врожаї — через високу вартість та нестачу добрив їх використовуватимуть менше. Внаслідок цього і дорожнечі нафтопродуктів зросте вартість товарів агропромислового комплексу. Це спричинить зростання цін на їжу.

Раніше "Телеграф" писав, що експерти в економіці мають пропозиції, як стримати подорожчання або полегшити його. Одним із таких кроків влада бачить запровадження талонів на продукти.

Причини та передумови зміни вартості товарів в Україні "Телеграф" розбирав у матеріалі: Українців чекають рекордні подорожчання: чому 2022-й стане роком тотального зростання цін