Розмова Зеленського із президентом США знову закінчилася скандалом: конкуренти Байдена вимагають стенограму

Читать на русском
Автор
19230
Володимир Зеленський та Джо Байден
Володимир Зеленський та Джо Байден. Фото president.gov.ua

Це друга розмова президентів у січні 2022 року

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі своїм колегою зі США Джо Байденом, але вона пройшла не так гладко, як розраховувалося.

"Телеграф" зібрав позиції всіх сторін та всі деталі.

Білий дім запевнив Україну у підтримці суверенітету та реформ на тлі російської агресії, та у пошуку подальших шляхів для допомоги, тоді як Київ подякував йому за це.

Було обговорено конкретні кроки для збільшення фінансової підтримки США України на двосторонній основі та із залученням міжнародних фінансових організацій.

Обговорили також важливість збереження роботи дипломатів США в Україні.

"Президент Байден ясно дав зрозуміти, що, незважаючи на від’їзд членів американських сімей співробітників посольства, посольство США в Києві залишається відкритим і повністю функціонує", — йдеться у повідомленні Вашингтона.

Крім того, йшлося про переговори у "нормандському" форматі, — президент США привітав досягнуту домовленість про повернення до режиму припинення вогню та висловив сподівання, що це допоможе просунутися з Мінськими угодами.

У той же час, як розповів CNN якийсь "високопоставлений український чиновник", розмова Зеленського і Байдена була довгою, відвертою, і "не вдалася" на тлі розбіжностей щодо оцінки ризику вторгнення Росії в Україну.

Однак у Білому домі заявляють, що анонімне джерело "розпустило брехню", і позиція Байдена полягає в тому, що "є явна ймовірність того, що росіяни можуть вторгнутися в Україну в лютому".

Фейком назвав інформацію про "невдалу" розмову та прес-секретар Зеленського Сергій Никифоров. Він закликав довіряти лише офіційним джерелам інформації.

Але скандал все одно набирає обертів, республіканці вимагають оприлюднити стенограму розмови та відповідний хештег #ReleaseTheTranscript вийшов у тренди Twitter.

Зауважимо, що так само вимагали оприлюднення стенограми у 2019 році після розмови Зеленського з попереднім президентом США Дональдом Трампом, — тоді були підозри, що американський лідер намагався натиснути на українського колегу, щоб активізувати розслідування щодо сина Джо Байдена. Тоді ледве не дійшло до імпічменту.

Нагадаємо, що це була друга розмова Зеленського та Байдена у 2022 році. Попередня відбулася 3 січня, тоді президенти торкнулися теми підтримки Штатами України у конфлікті з Росією та відповідей на можливе повномасштабне вторгнення російських військ.

Варто зазначити, що 26 січня США дали письмові відповіді на так звані гарантії безпеки Росії — низку документів, у яких Кремль вимагав згорнути підтримку України з боку НАТО та США, а також роззброїти країни Балтії та Польщі.

10 січня представники США після переговорів з російськими дипломатами в Женеві заявили, що не вирішуватимуть майбутнє України без її участі.

Все це відбувалося на тлі активного нарощування чисельності російських військ на її західному кордоні, що було розцінено як початок підготовки до повномасштабного вторгнення.

У відповідь США пригрозили Росії жорсткими санкціями, які торкнуться голови Кремля Володимира Путіна особисто.