Допоміг би Раскольникову: заяви Папи Римського про "гуманізм російського народу" висміяли влучними карикатурами

Читать на русском
Автор
1133
Папа Римський Франциск
Папа Римський Франциск. Фото rbc.ru

Глава католицької церкви потрапив у скандал через свої заяви

Слова Папи Римського Франциска про його "прихильність до російського народу" не змогли залишитися поза увагою українців. Зокрема багатьох здивувало те, що він ставить творчість письменника Федора Достоєвського як джерело натхнення для християн.

Так, автор цифрового контенту Георгій Ключник присвятив цій заяві кумедну карикатуру, на якій зображено сам понтифік, а також герой твору "Злочин і кара" Родіон Раскольников, як і вбита ним старенька-процентниця.

"Я дуже поважаю російський народ, російський гуманізм. Згадайте Достоєвського, який донині надихає нас, християн, мислити по-християнськи", — процитував він слова Папи Римського.

Папа Римський карикатура Григорія Ключника
Карикатура Григорія Ключника

Не оминули інцидент й інші імениті українські художники. Так, Юрій Журавель теж використав алюзію на "Злочин і кара" Достоєвського, поєднавши його головний момент — вбивства старенької, з портретом понтифіка.

"Твори толстоєвських ми добре вивчили ще у школі на уроках "радної" літератури. І знаємо, що поки чекатимемо каяття тих раскольникових, вони переб’ють усіх наших бабусь, а потім дідусів, жінок і дітей, — зазначив художник. — Папа! Краще б ти мовчав..."

Юрій Журавель намалював Папу Римського
Понтифік любить Достоєвського. Карикатура Юрія Журавля

Ще більше креативу проявив український артер Андрій Петренко. Він зобразив Папу Римського Франциска омивалючим закривавлені ноги путіна, за спиною якого знаходиться сокира. Вочевидь, знаряддя вбивства теж є відсилкою на російську класику.

Нагадаємо, після контроверсивної заяви глави католицької церкви у Ватикані зробили ще одну заяву щодо того, що Святий престол виявив бажання бути посередником у разі переговорів між Україною та росією. Територія міста-держави була запропонована як нейтральне місце для їх проведення.

При цьому відомо, що сам Франциск приділяє багато уваги обміну полоненими між Україною та Росією та регулярно передає списки від української сторони.