Мобілізація в Україні: адвокат розповів, кого мають призивати з 1 січня насамперед

Читать на русском
Автор
1916
Важливо підвищити довіру до центрів комплектування (військкоматів)
Важливо підвищити довіру до центрів комплектування (військкоматів). Фото Колаж "Телеграфу"

Адвокат Ростислав Кравець розповів "Телеграфу" про важливі моменти мобілізації

Ми вступили в останній місяць 2022 року. Грудень вже приніс низку змін, а рік новий традиційно буде сповнений ними ще більше. "Телеграф" поцікавився у Ростислава Кравця, адвоката, голови профспілки Українська незалежна фундація юристів, голови АО "Кравець і партнери", чи варто очікувати якихось змін щодо мобілізації, а також — які важливі моменти в цьому процесі слід було б врахувати в майбутньому.

"Щодо мобілізації та призову – якихось кардинальних змін з нового року очікувати не варто. Нагадаю, що у листопаді мобілізація та воєнний стан були продовжені на три місяці – до 19 лютого 2023 року.

Автоматично продовжено й обмеження на виїзд чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років), крім тих категорій, які мають на це право. Відповідно, будь-які зміни можуть відбутися або з 19 лютого, або – залежно від ситуації на фронті”, – пояснює Ростислав Кравець.

Поки ж, продовжує юрист, бажано уточнити і конкретніше дотримуватись тієї черговості призову, яку раніше озвучували представники військово-політичного керівництва України.

"Тобто, — пояснює він, — насамперед повинні призиватися особи, які мають бойовий досвід, досвід відповідної служби, хто проходив певне навчання. На сьогоднішній момент часом складається враження, що кого схопили ледве не в "пожежному порядку", того і мобілізували. Зараз таких випадків менше, але раніше комплектування частин та з’єднань відбувалося без належного їхнього злагодження".

На думку Ростислава Кравця, позитивно позначилося б на довірі суспільства до центрів комплектування (ЦК, колишніх військкоматів) неухильне дотримання ними закону про мобілізацію та мобілізаційну підготовку в частині відстрочки від мобілізації.

"На жаль, – зазначає експерт, – найчастіше юристи центрів комплектування досить свавільно трактують статтю 23 зазначеного закону, яка передбачає відстрочку від мобілізації. Саме з цим пов’язана недовіра до ЦК. Уся історія з мобілізацією залежить на 90% від роботи військкомів, які керують цими центрами комплектування. Важливо, щоб вони неухильно здійснювали надання відповідних документів, передбачених нормами закону. Це і довідки про відстрочку, і проставлення відповідних позначок про дану відстрочку, і дозвіл на перетин кордону".

Такий підхід, упевнений Ростислав Кравець, позитивно позначився б і на довірі до ЦК, і на комплектуванні наших ЗСУ.

"Якщо не зробити цих кроків, все продовжиться в ручному режимі. Через що вже виникають питання з виплатами компенсацій особам, які брали участь у бойових діях, а також сім’ям загиблих. На сьогоднішній момент є чимало питань, пов’язаних із обліком таких осіб, зокрема тих, хто побував або все ще перебуває в полоні. Важливо налагодження комунікацій між ЦК та безпосередньо військовими частинами", – упевнений експерт.

Щодо обов’язкового військового обліку жінок певних професій, питання, нагадує юрист, було відкладено на рік – до жовтня 2023-го.

"І, гадаю, за рік його знову відкладуть або остаточно знімуть", – зазначає Ростислав Кравець.