Війна — день 341: окупанти тиснуть на Донбасі та обстрілюють мирні міста

Читать на русском
Автор
25342
Бої за Україну тривають 341 день
Бої за Україну тривають 341 день

Оперативно про головне 30 січня

Вторгнення росії в Україну триває 341 день. Основний тиск окупанти зосереджують у районі Бахмута та Вугледару, а також активізувалися у Запорізькій області. Водночас експерти вважають, що попри концентрацію сил на різних ділянках фронту, росіяни реально здатні вести наступ лише на Донеччині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Посли країн G7 нагадали Україні про необхідність схвалити державну антикорупційну програму. "Це зміцнить стійкість України під час війни та стане ще одним кроком до її європейського майбутнього", – зазначають посли.

22:00 Франція та Австралія мають намір спільно налагодити масштабне виробництво артилерійських снарядів для України, повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на спільну заяву міністрів оборони двох країн.

21:00 Президент Франції Макрон не виключив можливості постачання літаків Україні.

20:00 Данія готова приєднатися до міжнародної коаліції щодо надання Україні танків, заявив президент України Володимир Зеленський.

19:00 Постачання танків Challenger 2 України від Великобританії очікуються до літа, заявив міністр оборони Великобританії Бел Уоллес.

18:00 На території Білорусі зараз перебуває близько 9 тис. військовослужбовців рф, які пройшли навчання повернулися до росії для подальшого відправлення в Україну, повідомляє Держприкордонслужба України.

17:00 Російські окупанти обстріляли райони с.Мостки Корюківського району, с.Леонівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області та с.Сопич Глухівського району, ймовірно, з мінометів калібру 120 мм.

16:00 На окремих ділянках Запорізького спрямування ворог намагався здійснити штурмові дії невеликими групами людей, успіху не мав, повідомив керівник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського спрямування полковник Євген Єрін.

Енергетична ситуація в Одеській області залишається найбільш складною в Україні після російського обстрілу 26 січня, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

15:00 Британська розвідка показала свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій в Україні від британської розвідки 30.01.2023
Карта бойових дій в Україні від британської розвідки 30.01.2023

14:00 Польща готова передати Україні винищувачі F-16, якщо це підтримає НАТО.

Президент Володимир Зеленський побував з робочим візитом у Миколаївській області, обговорив оперативну ситуацію на півдні України, сан енергосистеми регіону, відбудову закладів освіти, наслідки ракетних і дронових атак росії.

13:00 росія завезла у білорусь нові підрозділи військових для навчання, проте ситуація на кордоні залишається повністю контрольованою, — речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Окупанти обстріляли місто Вовчанськ на Харківщині, загинула людина, ще одна зазнала поранення, — голова ОВА Синєгубов.

12:00 росія у перервах між масованими ракетними атаками (остання, нагадаємо, відбулася 26 січня) може точково обстрілювати Україну. Про це у ефірі телемарафону заявила голова Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

11:00 У РНБО спростовують "наступ" росіян на Харківському напрямі, про який пишуть російські пропагандисти.

10:00 Російська влада, ймовірно, не виключає можливості проведення ще одного раунду призову в межах "часткової мобілізації", вважає британська розвідка.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто виступив за збереження каналів діалогу "для російського народу", підкреслюючи, що всіх росіян не слід вважати ворогами, — пише Corriere della Sera.

09:00 Генштаб опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 30.01.2023
Втрати росії в Україні 30.01.2023

08:00 Затримки Заходу з надання Україні далекобійної зброї, систем протиповітряної оборони і танків обмежили здатність України використати можливості для проведення більш масштабних контрнаступальних операцій на тлі невдач російської армії, — такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

07:00 Генштаб ЗСУ: противник веде наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На інших напрямках — обороняється. Протягом минулої доби ворог завдав авіаційного та 3 ракетних удари, один з яких — по Харкову. Здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по населених пунктах. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

06:00 Україна не буде в безпеці, поки рф контролює Крим — генерал Ходжес.

05:30 Новий удар по Ірану: колону військових вантажівок країни обстріляли літаки у Сирії.

05:00 Глава Мюнхенської конференції з безпеки підтримав передачу Україні винищувачів.

04:00 Зеленський про теракт у Оленівці: стане одним із звинувачень на трибуналі проти Росії.

03:30 Джонсон заявив, що Путін погрожував ракетним ударом перед війною.

03.00 Внаслідок удару по житловому будинку в Харкові загинула одна жінка, ще троє людей постраждали.

02:00 росія відмовляється від посередництва ООН для завершення війни проти України – росЗМІ.01.00 Удар по Харькову: известно об одном погибшем и трех пострадавших.

01.00 Удар по Харкову: відомо про одного загиблого та трьох постраждалих.

00:00 У Харкові російська ракета С-300 потрапила до житлового будинку в центрі міста, через що той отримав сильні пошкодження. За попередньою інформацією є загиблі.

Інформація за 27 січня доступна у зведенні: Війна – день 338: окупанти продовжують наступати на Бахмут, але зазнають величезних втрат

З даними за 28 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 339: окупанти тиснуть на Вугледар і штурмують Бахмут

Про те, що відбувалося 29 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 340: окупанти штурмують Бахмут і Вугледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині