Війна — день 340: окупанти штурмують Бахмут і Вугледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині

Читать на русском
Автор
30966
Бої за Україну тривають 340 днів
Бої за Україну тривають 340 днів

Оперативно про головне 29 січня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну почалося 340 днів тому і з того часу запеклі бої не припиняються ні на день. Окупанти сфокусували свої основні зусилля на напрямі Бахмута, Вугледара та Авдіївки, а ЗСУ контратакують на Луганщині. Тим часом на Заході вважають, що невдовзі бої можуть активуватися на одному із трьох напрямків, де українські захисники можуть перейти у наступ. Цьому сприятиме і те, що росіяни дедалі гостріше відчувають "снарядний голод" і не можуть використовувати артилерію з таким розмахом, як це було в перші місяці вторгнення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 29 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни атакують мирні населені пункти у Бериславському районі Херсонської області забороненими запальними боєприпасами.

22:00 Авіація Сил оборони України протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

21:00 Зеленський написав листа президенту Франції Еммануелю Макрону з проблеми допуску російських та білоруських спортсменів на Олімпіаду.

"Спроби Міжнародного Олімпійського Комітету повернути російських спортсменів на Олімпійські ігри — це спроби показати всьому світу, нібито терор може бути чимось прийнятним", — сказав Зеленсій у відеозверненні.

20:00 Новообраний президент Чехії Петр Павел запевнив свого українського колегу Володимира Зеленського у подальшій підтримці України.

19:00 Російська окупаційна влада вивозить обладнання з медичних закладів Каховки та Нової Каховки Херсонської області, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

18:00 Через сьогоднішні російські обстріли Херсона постраждали 9 осіб: 3 людини загинули (2 чоловіки та 1 жінка), 6 – отримали поранення, повідомляє Херсонська ОВА.

Під час обстрілу Херсонської обласної клінічної лікарні поранено 2 людей: медсестру та працівницю буфету. Обидві жінки дістали поранення середнього ступеня тяжкості.

17:00 Наразі відомо про трьох загиблих внаслідок сьогоднішніх обстрілів Херсона.

16:00 Російські війська вкотре обстріляли прикордоння Чернігівської області. Вони відкривали вогонь з мінометів та артилерії.

15:00 Херсон під масованим ударом російської артилерії, багато загиблих та постраждалих. Серед іншого обстріляли обласну клінічну лікарню. Судячи з фото з місцевих пабліків, які ми тут не публікуватимемо, тіла людей лежать прямо на вулицях.

14:00 Українські танкісти прибули на навчання до Британії, повідомляє Міноборони Королівства. Велика Британія надасть Україні танки Challenger 2 разом із країнами-партнерами, сприяючи боротьбі з російськими окупантами.

12:00 Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що росія спробує максимально загострити обстановку на фронті вже у лютому.

"Росіяни побачили, що Захід зважився на постачання Україні важкої техніки. Танки прибудуть протягом місяця-двох, до літа справа може дійти до літаків. І якщо Кремль хоче завдати якогось "вирішального удару", часу в нього залишається мало", — пояснив він.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний потужно звернувся до українців у День пам'яті герів Крут.

11:00 Вночі ЗСУ прицільно вдарили по скупченню російських сил та техніки в Іловайську.

10:00 росія тримає на бойовому чергуванні у Чорному морі 15 кораблів, серед них три ракетоносії з 20 "Калібрами" на озброєнні.

Внаслідок вчорашнього удару по Костянтинівці на Донеччині загинули 3 людини, поранено 14. Пошкоджені 7 багатоповерхівок, 7 гаражів та готель.

Наслідки удару по Констянтинівці 28.01.2023
Наслідки удару по Констянтинівці 28.01.2023

Генштаб ЗСУ оприлюднив свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 29.01.2023
Втрати росії в Україні 29.01.2023

08:25 Канцлер Німеччини Олаф Шольц: "Я знову говоритиму з путіним по телефону, тому що треба говорити один з одним. Саме путін повинен вивести війська з України і припинити цю жахливу безглузду війну, яка вже коштувала сотні тисяч життів".

07:00 Генштаб ЗСУ: противник продовжує зазнавати значних втрат. В 15 міську багатопрофільну лікарню Ювілейного Луганської області доправлено до 300 найманців пвк "вагнер". Через те, що більшість з них є носіями таких захворювань як ВІЛ/СНІД, сифіліс, туберкульоз та пневмонія, лікарі відмовляються надавати їм медичну допомогу.

06:00 Кремль вирішив позбутися Пригожина, використавши "Вагнера" у скрутний момент, — ISW.

05:00 США та союзники почнуть більш інтенсивне навчання бійців ЗСУ веденню загальновійськового бою.

04:00 Російський ворог 13 разів протягом доби обстріляв сім територіальних громад Сумської області. Пошкоджено велику кількість будівель.

02:00 В Ірані пролунав вибух в одному із центрів виробництва боєприпасів у місті Ісфахан.

01:00 У НАТО готові до прямої конфронтації з Росією, — голова військового комітету Альянсу адмірал Роб Бауер.

00:00 У мережі з’явилися повідомлення, що в окупованому Іловайську (Донецька область) кілька ракет впали на території залізничного вокзалу, коли там відбувалося розвантаження особового складу та боєприпасів росіян.

Про те, що відбувалося 26 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 337: окупанти атакують на сході і посилюють обстріл мирних міст

Інформація за 27 січня доступна у зведенні: Війна – день 338: окупанти продовжують наступати на Бахмут, але зазнають величезних втрат

З даними за 28 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 339: окупанти тиснуть на Вугледар і штурмують Бахмут