Війна — день 337: окупанти атакують на сході і посилюють обстріл мирних міст

Читать на русском
Автор
23295
Бої за Україну тривають 337 днів
Бої за Україну тривають 337 днів

Оперативно про головне 26 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 337 днів. Попри відхід українських військ зі зруйнованого Соледара, бої за Бахмут продовжуються з колишньою інтенсивністю і, згідно з заявою командування, продовжуватимуться доки там є де тримати оборону. Своєю чергою росіяни, крім цього напряму, також спробували наступати в Луганській області, а також ведуть локальні атаки в Запорізькій області. Водночас зростає і "танкова" коаліція, оскільки дедалі більше країн висловлюють готовність передати важку техніку Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Поблизу Запорізької АЕС 26 січня зафіксовано вибухи, повідомляє пресслужба МАГАТЕ. Зазначається, що близько 10:00 ранку середи було чути вісім сильних вибухів, від яких вібрували вікна офісів на заводі, а на день пізніше їх побільшало.

22:00 Естонія просить Німеччину дозволити передачу Україні касетних боєприпасів.

21:00 Україна може відмовитися від участі в Олімпіаді-2024 у Парижі, якщо російських та білоруських спортсменів допустять до змагань, заявив міністр молоді та спорту України та президент Національного Олімпійського комітету Вадим Гутцайт.

20:00 Канада планує надати українським захисникам чотири танки Leopard 2 в рамках військової допомоги, повідомила голова Міноборони Канади Аніта Ананд.

19:00 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що до окупованої Кирилівки (Запорізька область) нібито прибули білоруські військові. В ЗСУ конкретної інформації щодо цього немає, йде перевірка.

Італія може передати Україні ЗРК SAMP-T, Aspide, а також артилерію та дрони ізраїльського зразка, пише Corierre della Sera.

18:00 США визнали ПВК "Вагнер" міжнародною злочинною організацією.

"Сьогоднішні розширені санкції проти групи "Вагнера", а також нові санкції проти їхніх спільників та інших компаній, які сприяють розвитку російського військового комплексу, ще більше обмежать можливості путіна щодо озброєння та оснащення своєї військової машини", — заявила міністр фінансів США Дженет Йеллен.

17:25 Підрозділ ССО "Азов" офіційно став Третьою окремою штурмовою бригадою в складі Сухопутних військ ЗСУ.

США запроваджують нові санкції проти російських юридичних та фізичних осіб, – Мінфін. У списку судноремонтні підприємства, структури та фізособи, пов'язані з групою ПВК "Вагнер" та її головою Пригожиним.

16:00 В результаті російських атак сьогодні було завдано ударів в 11 областях України, загинуло 11 осіб, стільки ж поранено, — пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

В одному із озер Київської області дістали уламки збитої ракети Х-55
В одному із озер Київської області дістали уламки збитої ракети Х-55

Зокрема, вдарили ракетой по будівлі Кочубеївської сільради (біля адмінкордону Херсонщини та Дніпропетровщини під Кривим Рогом), загинув чоловік, чотири людини постраждали, — про це повідомив голова Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Кочубеївська сільрада після ракетного удару 26.01.2023
Кочубеївська сільрада після ракетного удару 26.01.2023

14:00 У Парламентській асамблеї Європи (ПАРЄ) підтримали рішення про створення міжнародного трибуналу для російського диктатора володимира путіна та його білоруського спільника олександра лукашенка. "За" проголосували усі члени асамблеї.

13:00 Після масованого ракетного удару по Україні у деяких регіонах постраждали об'єкти енергетичної інфраструктури. Найбільш серйозна ситуація — на Київщині, Одещині та Вінниччині. Глава МЗС України Дмитро Кулеба вже знайшов пояснення, як мінімум, російській атаці на Одесу.

12:00 Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що його країна передасть Києву потужні танки Leopard вже до кінця березня.

11:00 Військово-промислова компанія Rheinmetall пообіцяла Україні велику кількість боєприпасів для танків Leopard, які Німеччина та інші країни відправлятимуть Києву. Водночас готова надати нашій країні плавучі електростанції, котрі зможуть забезпечити потреби в електроенергії до мільйона домогосподарств.

10:30 У Дніпровському районі Києва пролунали вибухи. Над Лівим берегом підіймаються клуби диму.

10:00 У напрямку Києва російські окупанти випустили понад 15 крилатих ракет. Усі повітряні цілі були збиті. Однак загроза ракетних ударів ще не минула. Про це заявив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

09:33 Офіцер британської розвідки Філіп Інгрем назвав три райони, де можуть йти важкі бої під час нової фази війни в Україні — Запоріжжя, Бахмут і Кремінна.

08:40 Є перші збиття ракет, повідомляє голова ОП Андрій Єрмак.

08:00 росія може завдати масованого ракетного удару просто зараз, — спостерігається активність стратегічної авіації ворога в напрямку Каспійського моря, також ще 20 "Калібрів" в нього напоготові в Азовському морі, каже речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

Вона нагадує, що це напрацьвана тактика ворога, — спочатку запустити дрони, щоб виснажити ППО, потім здійснити масований удар з повітряного, наземного та морського базування.

Тим часом в Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях превентивні відключення світла, — ДТЕК. Це вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі.

Карта тривог зараз виглядає так:

07:20 Карта тривог на цю хвилину виглядає так. В мережі є інформація про пуски ракет з боку Каспію, офіціально ця інформація не підтверджена.

07:00 Генштаб ЗСУ: ворог готується до чергової хвилі мобілізації в Криму, — до 29 січня всі так звані державні та приватні установи повинні подати списки осіб на бронь до військових комісаріатів. Наступна масова хвиля мобілізації запланована на кінець лютого. Крім того, з 1 лютого всі ремонтні та будівельні роботи на бюджетних підприємствах та в установах будуть припинені, а всі заплановані кошти — перенаправлені на забезпечення збройної агресії проти України.

06:00 У Повітряних Силах України прозвітували про результативність роботи українських засобів ППО після нічної атаки окупантів. За кілька годин наші захисники змогли знищити 23 ворожі БПЛА — усі випущені росіянами цілі.

03:00 Компанія Lockheed Martin збирається наростити виробництво літаків F-16, щоб забезпечити потреби України в авіації

01:00 Атака дронами продовжується. "Шахеди" були помічені, зокрема, у Київській та Чернігівській областях. У Черкасах було чути вибухи

00:00 Окупанти знову атакують Україну з використанням дронів. Про роботу ППО повідомлялося у Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та інших областях

Про те, що відбувалося 23 січня, читайте у матеріалі:Війна — день 334: росіяни готуються до нового наступу і поширюють фейки

Інформація за 24 січня доступна у зведенні: Війна — день 335: Німеччина погодилася дати Україні свої танки, росіяни посилюють тиск на сході

З даними за 25 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 336: "танкова блокада" прорвана, ЗСУ тиснуть на Луганщині