СБУ прийшла з обшуками до колишнього нардепа та до олігарха

Читать на русском
Автор
2859
СБУ на місці обшуків Новина оновлена 10 лютого 2023, 16:17
СБУ на місці обшуків. Фото СБУ

Вони фігурують у справі про втрату нафтогазового родовища на Харківщині

СБУ сьогодні проводить обшуки у екснардепа 8-го скликання від фракції "Народний фронт" Ігоря Котвіцького та підсанкційного олігарха Павла Фукса. Справа стосується розкрадань сотень мільйонів гривень на видобутку українського газу. Злочинна діяльність призвела до втрати Україною Сахалінського нафтогазового родовища на Харківщині.

Імена фігурантів обшуків повідомило видання РБК-Україна, посилаючись на джерела в правоохоронних органах. За інформацією ДБР, колишній народний депутат змовився із керівництвом національної акціонерної компанії "Надра України", керівниками Держгеонадр і вже вищезгаданого ТОВ "Сахалінське". Участь брали ще низка комерційних структур, кінцевими власниками яких є Котвіцький і Фукс.

Оборудка тривала протягом 20 років — з 2002 по 2023 роки. Увесь цей час в документах занижувалася вартість сировини та реальні обсяги її видобутку. На цій різниці ділки й наживали собі статки. У підсумку Україна втратила право на Сахалінське родовище у Харківській області. Лише на його розробку держбюджет витратив понад 1 млрд гривень, а поклади газу в ньому становлять мінімум 15 млрд кубометрів.

Документація, яка підтверджує злочинну діяльність та гроші

За інформацією СБУ під час обшуків виявили:

  • чорнові записи та документацію, які підтверджують незаконні операції підконтрольних їм комерційних структур;
  • засоби зв’язку та комп’ютерну техніку;
  • близько 300 тисяч доларів, 250 тисяч євро та 1,5 млн гривень готівкою;
Ліворуч - Павло Фукс, праворуч Ігор Котвіцький
Ліворуч - Павло Фукс, праворуч Ігор Котвіцький

Хто такі Павло Фукс та Ігор Котвіцький

Павло Фукс — російський та український олігарх, засновник девелоперської компанії "Mos City Group", яка володіла такими об'єктами у Москві, як готель "Аеростар" та СК "Олімпійський". Сам Родом з Харкова. Входить у 100 найбагатших людей України. З 2021 року перебуває під санкціями РНБО. За інформацією видання "Rolling Stone", платив гроші людям, які мали б малювати свастику на стінах у Харкові. Сам заявив, що це неправда. З початку повномасштабного вторгнення рф займається благодійністю.

Ігор Котвіцький — український бізнесмен і політик. Народний депутат України VIII скликання від "Народного Фронту. Вважається бізнес-партнером колишнього міністра МВС Арсена Авакова. У 2015 році ЗМІ назвали його найбагатшим депутатом у Верховній Раді. Усе тому, що у декларації на сайті парламенту він вказав суму на рахунках в 970 млн гривень. У березні 2022-го його дружина вивезла крізь кордон 28 мільйонів доларів та 1,3 мільйона євро. Гроші виявили угорські прикордонники, а от українські не побачили.

Нагадаємо, тиждень тому під час обшуків в олігарха Ігоря Коломойського СБУ виявила у нього чорну документацію. Крім того, виявилося, що Коломойський величезну частку Криворізького залізорудного комбінату продав росіянину.