До Авакова прийшли з обшуком — він розповів, у чому річ (оновлено)

Читать на русском
Автор
11177
Арсен Аваков
Арсен Аваков

Обшуки провели співробітники СБУ та ГБР

До колишнього голови МВС України Авакова прийшли правоохоронці. Вони провели обшуки у справі падіння вертольота з керівництвом МВС у Броварах.

Про це повідомив Арсен Аваков у коментарі "Телеграфу".

Обшуки проводить Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань. Сам Аваков розповів, що спеціалісти перевірили контракти з компанією Airbus.

"Закінчили обшук щодо аварії вертольота. Дивилися контракти з Airbus 6-річної давності. Авжеж нічого. Контракти ж затверджувалися урядом і парламентом", — розповів Аваков.

Нагадаємо, що 14 липня 2018 року МВС, головою якого тоді був Аваков, підписало контракт із Airbus Helicopters на закупівлю 55 вертольотів моделей H225, H145, Н125 для МВС. У грудні 2018 року надійшли два перші вертольоти за контрактом із французькою компанією. Частина з цих повітряних суден вже була у використанні, тому для потреб України капітально ремонтувалася та модернізувалася під виконання пошуково-рятувальних операцій та транспортування.

18 січня 2023 року сталася трагедія. У Броварах під Києвом неподалік дитячого садка впав вертоліт. Усі 9 людей, які були у гелікоптері, загинули. У тому числі верхівка Міністерства внутрішніх справ (МВС) України: голова МВС Денис Монастирський, його заступник Євген Єнін та держсекретар Юрій Лубкович. Усього повідомлялося про 14 загиблих (зокрема одна дитина).

Трохи згодом у середу Аваков прокоментував ситуацію у своєму телеграм-каналі:

"Україно-французький контракт на постачання МВС Україні вертольотів Airbus укладено в рамках міжурядової угоди, ратифікованої Верховною Радою України у 2018 році. Крім того, контракт проходив аудит французького уряду та казначейства. Ці вертольоти врятували і ще врятують тисячі життів. Я гордий, що брав участь. у цьому проекті", — написав він серед іншого.

Варто зазначити, що 1 лютого обшуки пройшли не лише у Авакова. За даними "РБК-Україна", яке посилається на власні джерела у правоохоронних органах, сьогодні прийшли з обшуками і до народного депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара.

Раніше ми писали про те, що 1 лютого також проводяться обшуки у будинку одіозного бізнесмена Ігоря Коломойського.

Додамо, після катастрофи в Броварах широко обговорювалася версія про те, що у закупленої Аваковим моделі вертольота EC225 (або Н225) нібито був конструкційний дефект — руйнування шестерні в редукторі несучого гвинта, через що цей гвинт втрачали в польоті. Компанія навіть отримала кілька судових позовів із цього приводу. Через пошкодження підшипників у коробці передач вертольота Super Puma 2009 року у морі біля берегів Шотландії на цьому повітряному судні розбилися 14 людей. Ця ж причина називається при аварії вертольота 2016 року, коли в Норвегії загинуло 13 людей, і потенційно ще шість інших випадків, починаючи з 1980 року. Польща навіть вийшла з переговорного процесу із закупівлі 50 екземплярів військової версії цього вертольота.