Московія замість росії: що українці думають про повернення ворогу історичної назви

Читать на русском
Автор
На карти знову потрібно повернути назву Московія
На карти знову потрібно повернути назву Московія. Фото Відкриті джерела

Більшість українців вважають, що росії час повернути історичну назву

Майже 60 відсотків українців хотіли б повернути російській федерації історичну назву і називати Московією в офіційних документах і на державному рівні.

Саме такі результати показало соціологічне опитування, проведене компанією Active Group.

На запитання анкети "Чи підтримуєте ви перейменування росії на Московію в українських офіційних документах?" однозначно так відповіли 36,6 відсотка опитаних. Наступні відповіді розподілилися таким чином:

  • швидше так — 22,9%
  • швидше ні — 12,8
  • однозначно ні — 6,3
  • важко відповісти — 21,4

Зауважимо, що ми — не єдині, хто вживає щодо росії історичні назви. Так, Латвія — називає рф Krievija (Криєвія) за найменуванням слов'янського племені кривичів, які жили на прикордонні нинішньої Латвії у верхів'ях Двіни та Дніпра. Естонія називає росію Venemaa, Фінляндія — Venäjä, тобто Венамаа та Венайа відповідно. Обидві назви походять від племені венедів, які багато дослідників вважають предками слов'ян.

Колишні повелителі Московії — монголи — називають її Оросин Холбоони Улс, а в'єтнамці — коротким звуком "Nga".

Результати цього опитування публікуються у рамках співпраці "Телеграфу" із компанією Active Group.

Дослідження здійснено компанією за допомогою онлайн-панелі SunFlower Sociology методом самозаповнення анкет громадянами України віком від 18 та більше років. Вибірка: 600 анкет (репрезентативна за віком, статтю і регіоном України). Період збору даних — 18 лютого 2023.

Раніше сайт "Телеграф" писав, як українці ставлять до перейменування вулиць та навчальних закладів, що мають стосунок до росіян та росії.