Зливав росіянам важливі дані: настоятель храму УПЦ МП поплатився за допомогу окупантам (фото)

Читати російською
Автор

Російському агенту було повідомлено про підозру

Співробітники Служби безпеки України продовжують займатися безпековими заходами щодо УПЦ МП, і цього разу їм вдалося затримати настоятеля храму, який збирав розвіддані про оборону Сумської області та передавав їх ФСБ

Російським агентом виявився настоятель одного із храмів УПЦ МП у Шосткінському районі. Викрити його діяльність правоохоронцям вдалося у контрдиверсійних заходах на Сумщині. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Настоятель збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону. Такі вказівки йому давали у країні-агресорі. Насамперед зловмисник намагався виявити місця базування командних пунктів та складів з артилерійським озброєнням ЗСУ. Щоб це зробити, він об’їжджав прикордонну місцевість і приховано фотографував і знімав на відео українські об’єкти.

Ця інформація була необхідна російським окупантам для завдавання прицільних масованих ракетних ударів по регіону. Ще одна мета – здійснення диверсійних вилазок.

Також настоятель приховано збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців. Його вдалося затримати на спробі передачі агресору закритих відомостей про посадових осіб місцевих військових адміністрацій.

У ході слідства було встановлено, що російського агента завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Брянській області у вересні 2022 року. Він потрапив у поле зору російської спецслужби через свої прокремлівські погляди, які він неодноразово оприлюднював.

Настоятель використав для комунікації з агресором анонімні месенджери. Інформацію, яку йому вдалося зібрати, зрадник передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів із прив’язкою до місцевості.

У ході обшуків у російського агента виявили мобільні телефони з доказами листування з ФСБ, а також проросійську літературу.

Настоятелю було повідомлено про підозру. Згідно з рішенням суду, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що співробітники СБУ вручили підозру метрополіту УПЦ МП, який тривалий час був наближеним до московського патріарха кирила.