Зливав росіянам важливі дані: настоятель храму УПЦ МП поплатився за допомогу окупантам (фото)

Читать на русском
Автор
На Сумщині затримано настоятеля храму УПЦ МП
На Сумщині затримано настоятеля храму УПЦ МП. Фото СБУ

Російському агенту було повідомлено про підозру

Співробітники Служби безпеки України продовжують займатися безпековими заходами щодо УПЦ МП, і цього разу їм вдалося затримати настоятеля храму, який збирав розвіддані про оборону Сумської області та передавав їх ФСБ

Російським агентом виявився настоятель одного із храмів УПЦ МП у Шосткінському районі. Викрити його діяльність правоохоронцям вдалося у контрдиверсійних заходах на Сумщині. Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Настоятель збирав інформацію про дислокацію Сил оборони на території регіону. Такі вказівки йому давали у країні-агресорі. Насамперед зловмисник намагався виявити місця базування командних пунктів та складів з артилерійським озброєнням ЗСУ. Щоб це зробити, він об’їжджав прикордонну місцевість і приховано фотографував і знімав на відео українські об’єкти.

Ця інформація була необхідна російським окупантам для завдавання прицільних масованих ракетних ударів по регіону. Ще одна мета – здійснення диверсійних вилазок.

Також настоятель приховано збирав персональні дані керівників місцевих органів влади та правоохоронців. Його вдалося затримати на спробі передачі агресору закритих відомостей про посадових осіб місцевих військових адміністрацій.

У ході слідства було встановлено, що російського агента завербував кадровий співробітник управління ФСБ по Брянській області у вересні 2022 року. Він потрапив у поле зору російської спецслужби через свої прокремлівські погляди, які він неодноразово оприлюднював.

Настоятель використав для комунікації з агресором анонімні месенджери. Інформацію, яку йому вдалося зібрати, зрадник передавав у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів із прив’язкою до місцевості.

У ході обшуків у російського агента виявили мобільні телефони з доказами листування з ФСБ, а також проросійську літературу.

Настоятелю було повідомлено про підозру. Згідно з рішенням суду, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що співробітники СБУ вручили підозру метрополіту УПЦ МП, який тривалий час був наближеним до московського патріарха кирила.