"Багато чого помінялося". Чи захлинається насправді великий наступ росії, пояснив аналітик

Читать на русском
Автор
5358
ЗСУ продовжують тримати удар армії рф, на деяких ділянках наступ окупантів "видихся"
ЗСУ продовжують тримати удар армії рф, на деяких ділянках наступ окупантів "видихся". Фото Генштаб ЗСУ

Євген Дикий повідомив "Телеграфу" про головні проблеми окупантів і нові загрози для України

Анонсований пропагандистами кремля ще в кінці минулого року так званий "великий наступ росії" на Україну глобально провалюється. Втім, за останні дні на деяких окремих напрямках наступ окупантів посилився, інтенсивність бойових дій дещо зросла. Таку думку в коментарі "Телеграфу" висловив аналітик, ветеран АТО Євген Дикий.

"Цей ("великий". — Авт.) наступ видихається, але ще не видихнувся зовсім. Це два різних дієслова — "видихатися" і "видихнутися". Десь тиждень тому британці писали про те, що активність росіян падає. Але за останні п'ять днів багато чого помінялося. Тобто, таке враження, що наступ знову посилився. Це стосується і Бахмутського напрямку, і до нього додався Авдіївський, який зараз фактично зрівнюється з Бахмутом. Загалом, якщо дивитися всю динаміку по всьому фронту, то так, наступ видихається цілком логічно при таких втратах, які несуть росіяни. Навіть для них такі втрати нескінченно — це неможливо", — каже він.

Як додав Дикий, для армії рф такий масштаб втрат в техніці та особовому складі (за даними Генштабу, з осені-2022 щодоби ЗСУ ліквідують біля 1 тис. окупантів. — Авт.) "починає суттєво впливати на боєздатність".

"Сильно зменшилась інтенсивність бойових дій на лінії Сватово-Кремінна, — продовжує ветеран АТО. — Під Сватово взагалі вже умовно низька інтенсивність (наскільки можна говорити про низьку на цьому фронті). Під Кремінною окупанти ще ходять в атаки. Але якщо раніше це було щодня, то тепер на такої інтенсивності атаки вони збирають сили 4-5 днів. Вугледар — взагалі пауза. Після фактично розгрому двох бригад морпіхів рф, росіяни явно там збирають сили для ще однієї спроби. Проте роблять це вже не один тиждень. Але явно збирають, і з дуже високою ймовірністю ще одна спроба прориву буде".

Він також підкреслив, що тим часом в районі Бахмута і Авдіївки можна говорити про те, "що після певного видихання у росіян відкрилося друге дихання, їм явно ще "досипали" поповнення, тож там наразі дуже важко".

"Останні п'ять днів там знову доволі інтенсивний їхній наступ", — повідомляє Євген Дикий.

Зазначимо, раніше військовий експерт Олексій Мельник говорив "Телеграфу", що динаміка наступу росії або вже досягла своєї кульмінації, або наближається до неї. За його оцінками, в стратегічному плані все одно ініціатива у війні знаходиться в руках України та ЗСУ попри багатомісячні невдалі спроби окупантів взяти Бахмут в кільце та всупереч локальним тактичним успіхам росіян в деяких місцях.

Разом з тим, як повідомив 21 березня координатор групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, російське військове командування при нинішньому рівні мобілізації в рф "не може компенсувати втрати в зоні бойових дій".

"Таким чином, якщо протягом найближчого часу в росії не оголосять чергову мобілізацію, вони щомісяця "просідатимуть" на 30-40 тисяч о/с. Але найцікавіше те, якщо вони почнуть знову нарощувати потенціал мобілізації, рівень втрат від неї у окупантів так само зростатиме. Це пов'язано з тим, що з необхідних компенсації для армії рф мобілізаційних ресурсах, втрачається їхня якість. При тому, що з кожним днем скорочуються можливості щодо їх забезпечення та штатної комплектації. І якщо завтра в рф почнуть мобілізувати 50-100 тис., то це будуть… голі-босі!", — аргументує експерт.

Як пояснює координатор "ІС", по суті 20 тис. мобілізованих — це той ресурс, який російські окупаційні війська можуть забезпечити щомісяця. Більше — криза МТЗ та чергове зростання втрат, яке потрібно буде компенсувати ще більшою мобілізацією.

"Ось такий уроборос (з міфології — буквально, "той що пожирає хвіст". — Авт.) людського ресурсу для РОВ. Це інсульт усієї системи", — резюмував експерт.

Як повідомлялось раніше, за оцінками британської газети The Economist, ЗСУ освоїли вже 5 варіантів тактики.

"Телеграф" також писав, що поки ЗСУ чекають на прибуття найсучасніших американських ЗРК Patriot, французькі зенітні ракетні комплекси Crotale, що надійшли раніше, виявили і збили свою першу мету в українському небі.