Війна — день 452: ситуація в Бахмуті критична, але ЗСУ тримають оборону

Читать на русском
Автор
25661
Бої за Україну тривають 452 дні
Бої за Україну тривають 452 дні

Оперативно про головне 21 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 452 дні. Противник стягнув усі свої резерви до Бахмута, через що просування ЗСУ у цьому районі сповільнилося, хоча в самому місті ситуація залишається критичною. Проте контратаки українських захисників продовжуються на північ і південь від міста, через що у росіян виникли справедливі побоювання, що він може бути оточений. На тлі цього найманці ПВК "Вагнера" заявляють про захоплення Бахмута та намір піти звідти до кінця місяця.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 21 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти протягом доби завдали по території України 4 ракетних та 45 авіаційних ударів, здійснили понад 30 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

22:00 Російські окупанти у неділю продовжили зосереджувати основні зусилля на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках на сході України. Загалом протягом доби сталося 24 бойові сутички на вказаних ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються міста Бахмут та Мар'їнка, повідомляє Генштаб ЗСУ.

21:00 Українські військові знищили ще три російських безпілотника, які проводили розвідку. Вони були ліквідовані на Херсонщині.

20:00 Росіяни атакували Харків ракетами.

19:00 Райони щонайменше 21 населеного пункту Харківської області обстріляла армія росії протягом доби з мінометів та артилерії, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Японія направить Україні 100 бойових автомобілів та 30 тисяч пайків продовольства, повідомив японський прем'єр-міністр Фуміо Кісіда.

17:00 Українські військові продовжують вибивати російських окупантів із позицій під Бахмутом. Просунулися ще на 700 метрів углиб, повідомляє 3-я окрема штурмова бригада ЗСУ.

16:00 росія втратила у боях за Бахмут вже понад 100 тисяч своїх військових. Саме місто повністю зруйноване внаслідок бойових дій, заявив на пресконференції після саміту G7 у Японії президент США Джо Байден.

15:00 У Херсонські ОВА показали наслідки нічної атаки росіян на Станіслав. У селі пошкоджено 12 осель, будинок культури, магазин та ще дві цивільні будівлі.

14:00 Байден підтвердив згоду на навчання українських пілотів на F-16, — його слова під час пресконференції на саміті G7

13:00 Українські військові завдали удару по штабу російської армії у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області. Росіяни стверджують, що ЗСУ застосували далекобійні ракети Storm Shadow, пише СтратКом.

12:00 Українські військові продовжують утримувати позиції у Бахмуті та відбивати атаки окупантів. Захисники не залишили місто.

Про це повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

11:00 США виділяють Україні новий пакет військової допомоги. Він включає додаткові боєприпаси, артилерію та броньовану техніку.

10:00 На саміті G7 у Японії Володимир Зеленський підтвердив, що ЗСУ більше не контролюють Бахмут — Reuters.

Згодом у президента спростували інформацію

09:00 Загальні втрати ворога за час повномасштабного вторгнення на цей момент складають 203 160 військових — Генштаб.

08:00 За 20 травня росіяни вбили 1 жителя Донеччини — у Предтечиному. Ще 8 людей в області дістали поранення.

07:00 Вночi ворог спрямував на Дніпропетровщину БПЛА. Всі безпілотники військові з повітряного командування "Схід" збили

06:00 Українські військові проводять рейди на лівому березі Херсонщини, — ISW.

05:00 Зеленський на саміті G7 зустрівся з Джастіном Трюдо.

03:00 Окупанти обстріляли 4 громади Сумщини: зафіксовано 56 вибухів і 7 обстрілів, є пошкодження, — ОВА.

01:00 Євросоюз запровадить санкції проти 90 компаній, які допомагали рф обходити раніше введені проти неї економічні обмеження, — Урсула фон дер Ляєн.

00:00 Італія не постачатиме Україні літаки, оскільки в неї немає винищувачів F-16 на озброєнні. Проте країна готова допомогти ЗСУ із навчанням пілотів, заявила прем’єр країни Джорджа Мелоні.

Про те, що відбувалося 18 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 449: росіяни активізувалися на північному напрямку, атаки на міста України продовжуються

Дізнатися про головні події 19 травня можна в публікації: Війна — день 450: жорстокі бої за Бахмут продовжуються, РФ стягнула туди більшу частину своїх резервів

З даними за 20 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 451: ЗСУ просуваються під Бахмутом, а окупанти продовжують обстріл мирних міст