Війна — день 449: росіяни активізувалися на північному напрямку, атаки на міста України продовжуються

Читать на русском
Автор
16575
Бої за Україну тривають 449 днів
Бої за Україну тривають 449 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 18 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 449 днів. На тлі відсутності успіхів на "гарячих" напрямках на фронтах продовжуються ракетні атаки українських міст. Також окупаційні війська росії збільшили інтенсивність обстрілів прикордонних регіонів – Сумської, Чернігівської та Харківської областей.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 18 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 рф може планувати атаки на критичну інфраструктуру країн Заходу, заявив міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес. За його словами, росіяни мають спеціальну військово-морську програму, яка спрямована на те, щоб спостерігати/атакувати критично важливу інфраструктуру, тому область критичної інфраструктури Заходу зараз потребує захисту.

22:00 Пентагон заявляє, що пошкоджену систему Patriot в Україні відремонтували і повністю повернули до ладу.

21:00 Українські новобранці зможуть пройти підготовку у школах та військових об'єктах в Італії. Країна також буде учасником навчальних програм ЄС для України у Брюсселі, Польщі та Німеччині.

20:00 Пентагон переоцінив вартість військового обладнання, яке він відправив до України, приблизно на 3 мільярди доларів. Ця помилка відкриває можливість надсилання Україні більшої кількості зброї для захисту від рф.

19:00 Цілком таємно: одна з країн-союзниць навчила та озброїла кілька тисяч бійців ЗСУ.

Воїни третьої окремої штурмової бригади просунулися на західних околицях Бахмута на 700 метрів углиб позицій росіян.

18:00 Норвегія спільно з Британією передасть Україні 8 РСЗВ великої дальності М270 та 3 радари артилерійського наведення ARTHUR, заявив міністр оборони Норвегії.

17:00 Міністри оборони країн НАТО обговорять можливі поставки Україні західних винищувачів під час зустрічі, яка відбудеться у червні. Про це заявив генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг в інтерв'ю Spiegel.

"Ми постійно обговорюємо питання, чи потрібні сучасні західні винищувачі — і в НАТО, і з Україною. Очікую, що ця тема також обговорюватиметься на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у червні", — сказав він.

16:00 У тимчасово окупованому Севастополі пролунала серія вибухів. За інформацією соцмереж, їх нарахували 14. При цьому вибухи чули у кількох районах міста.

15:00 У Харкові лунають сильні вибухи, містяни повідомляють про обстріл.

14:00 путін навчив? в Африці зажадали "референдуму" на Донбасі.

13:00 Не лише із Зеленським: переговорник від Китаю у Києві розмовляв із Будановим та деякими міністрами.

12:00 Наші захисники минулої доби змогли домогтися нових успіхів у Бахмуті. Речник Східного угруповання військ Сергій Череватий заявив, що 17 травня ЗСУ вдалося просунутися від 150 до 1700 метрів на різних ділянках.

"Під час боїв наші підрозділи, незважаючи на те, що немає зараз переваги в особовому складі, снарядах і техніці, продовжують просуватися на флангах", — зазначив він.

Цієї ночі атаки росіян відбивали й сили ППО в Житомирській області. За словами голови пресслужби місцевої ОВА Ірини Дембіцької, по регіону вдарили чотирма ракетами. Три з них влучили в поле за межами забудови. Ще один снаряд вдалося ліквідувати.

"Уламки пошкодили літню кухню і сарай. Жертв і постраждалих немає", — підкреслила Дембіцька.

11:00 У Брянській області рф невідомий чоловік спробував підпалити релейну шафу на 20-му км залізничного перегону Свень — Полужжя. На жаль, дим помітили місцеві жителі — той виходив від ящика шнурової частини, який використовується для сигналізації та зв'язку. Займання вдалося загасити, росіяни заявляють, що особливих пошкоджень немає.

Брянська область підпал карта
Місце підпалу у Брянській області на карті

Президент Володимир Зеленський привітав українців із Днем вишиванки та нагадав, що 18 травня також є Днем пам'яті жертв депортації кримських татар.

10:00 В Одеській міськраді прокоментували нічну атаку ворога на місто. Вони повідомили, що регіон атакували з кораблів у Чорному морі, а також ОТРК на тимчасово окупованих територіях. Були збиті шість "Калібрів" і два "Іскандера-К". Більшість ракет збили над морем, а дві — над промисловим районом Одеси.

9:00 В окупованому Криму вранці прогримів вибух на залізниці. Росіяни вже плачуться через сходження поїзда під укіс. За попередніми даними, у вагонах могло перебувати зерно.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім попереджає: в одному з районів Миколаєва сьогодні відбудеться контрольований підрив двох авіабомб. Місцевих жителів просять перебувати в укриттях із 10-ї до 12-ї години, оскільки сила вибуху буде вельми серйозною.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів, скільки ракет нашим захисникам вдалося знищити під час нічної атаки ворога.

8:00 У Генштабі поділилися свіжим зведенням втрат російських окупантів. Минула доба була вогненною в плані знищення артилерії противника — одразу мінус 32 установки!

Втрати армії росії в Україні 18.05.2023
Втрати армії росії в Україні 18.05.2023

В Нацполіції показали уламки збитої над Києвом ракети. На щастя, травмованих осіб унаслідок нічної атаки немає.

7:30 ЗСУ продовжують контратаки поблизу Бахмута, дозволяючи нашим захисникам просуватися на флангах поблизу міста. Разом із цим особливості місцевості стримують наступальні дії української армії на Херсонщині. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Херсонщині 18.05.2023
Карта боїв на Херсонщині 18.05.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Росіяни влаштували жахливу ніч жителям всієї України — у різних областях працювали сили ППО, під ранок "почервоніли" всі регіони. У Києві збили кілька крилатих ракет, у Одесі є жертви нічного удару по місту.

3:00 В Україні знову оголошено масштабну тривогу. За попередньою інформацією з Каспійського регіону було здійснено запуск ракет.

1:00 Моніторингові групи повідомляють, що 10 російських Ту-95 та 4 Ту-22 перебувають у повітрі, а частина з них йде до пускових рубежів. Якщо їх плани не зміняться, то ракетних пусків можна чекати о 2:00-3:00.

00:00 В Україні шириться повітряна тривога через ворожі БПЛА. Моніторингові групи повідомляють, що дрони летять у бік Київської та Житомирської областей. БПЛА, частина з яких ймовірно типу "Шахід", наразі фіксують на Черкащині.

Дізнатися про головні події 15 травня можна у публікації: Війна — день 446: ЗСУ наступають під Бахмутом, але окупанти посилюють обстріли

З даними за 16 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 447: важкі бої за Бахмут, нові обстріли Києва

Про те, що відбувалося 17 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 448: росіяни продовжують бити по містах ракетами та знищують Бахмут артилерією