Війна — день 446: ЗСУ наступають під Бахмутом, але окупанти посилюють обстріли

Читать на русском
Автор
13630
Бої за Україну тривають 446 днів
Бої за Україну тривають 446 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 15 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 446 днів. ВСУ продовжують контратакувати на Бахмутському напрямку, а окупанти тиснуть неподалік Куп’янська, на північний захід від Сватового та на різних напрямках у Донецькій області. При цьому українська влада зазначає, що активність українських захисників під Бахмутом ще не є контрнаступом, але скоріше "прелюдією" до нього. Намагаючись помститися за невдачі на фронті, росіяни збільшують кількість ударів по мирних містах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Президент Франції Еммануель Макрон анонсував постачання Україні боєприпасів. При цьому він унеможливив передачу винищувачів.

22:00 Україна отримала зенітний ракетний комплекс далекої дії SAMP-T, який обіцяв разом передати Франція та Італія.

21:00 Пентагон підтвердив доставку до Німеччини 31 танка Abrams для навчання українських військових.

20:00 Райони 22 населених пунктів Харківщини обстріляла російська армія протягом доби, а окрім цього в Куп’янському районі вела безуспішні наступальні дії поблизу села Масютівка та завдала авіаудару біля села Кислівка — Генштаб ЗСУ.

19:00 Уряд Німеччини почав працювати над черговим пакетом військової допомоги Україні. Він буде включати системи ППО IRIS-T.

18:00 Велика Британія передасть сотні ракет далекого радіусу дії Україні, повідомляє ВВС. Глава Міноборони Уоллес заявив, що військова допомога від Британії буде, щоб у Заходу не виникло спокуси змусити Україну йти на поступки.

Британська розвідка оновила карту лінії зіткнення в Україні. Ситуація на фронті в Донецькій області залишається складною, але українським військовим вдалось просунутись у районі Бахмуту.

17:00 Франція навчить та озброє кілька українських батальйонів десятками бронемашин та легких танків, у тому числі AMX-10R.

Українським захисникам вдалося виявити позиції російських танків біля Кремінної (Луганська область). Точковими ударами з артилерії їх було знищено.

16:00 У центрі Луганська підірвали т.зв. "міністра МВС ЛНР" ігоря корнета.

15:00 У центрі окупованого Луганська пролунав вибух. На місці багато швидких та військових, а дорога перекрита. ЗМІ повідомляють, що вибуховий пристрій спрацював у приміщенні барбершопу The Brothers. Російські ЗМІ пишуть, що це могло бути замахом на одного з ватажків "МВС "ЛНР".

14:00 У тимчасово окупованому Маріуполі пролунав вибух. За попередньою інформацією, на міні підірвався російський тракторист. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

13:00 Після зустрічі з прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком Володимир Зеленський анонсував "дуже важливі рішення". Вони обговорили "реактивну коаліцію" для постачання Україні винищувачів.

12:00 Росіяни завдали чергового удару по Авдіївці. Про це повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко. За його даними, внаслідок атаки загинули четверо цивільних.

11:30 Уряд Великої Британії заявляє, що країна візьме на навчання українських пілотів. Це станеться вже влітку 2023 року. Додатково у Лондоні підтвердили, що ведуть переговори з іншими державами щодо передачі Києву винищувачів F-16.

11:00 У Великій Британії готуються передати на озброєння ЗСУ сотні ударних безпілотників. Їхня особливість — у радіусі дії, який сягає понад 200 кілометрів. Також до нового пакету озброєнь можуть увійти ракети для систем ППО та інші БПЛА, повідомили в британському уряді.

Вранці окупанти обстріляли Чернігівщину. В результаті удару із "Граду" було зафіксовано близько 16 прильотів по населеному пункту Єліно. Дані щодо ймовірних жертв уточнюються, відомо про загоряння приватного будинку.

10:00 У ніч на 15 травня Повітряні сили ЗСУ у північних областях України успішно знищили п'ять ворожих дронів — чотири "шахеди" та один розвідувальний "Орлан-10".

Дані про збиті БПЛА

Президент України Володимир Зеленський продовжив своє закордонне відрядження візитом до Лондону.

09:00 Ранок понеділка став не кращим для багатьох окупантів. Так, у Луганську мешканці чули потужні вибухи у районі автовокзалу. Судячи з знімків, приліт міг статися за будівлею колишнього Вищого військового авіаційного училища штурманів, де росіяни розміщували свої казарми.

У тимчасово окупованому Токмаку Запорізької області ЗСУ відпрацювали по позиціях ворога.

У Криму ж виявили уламки безпілотника поряд із селом Степове. Цілком ймовірно, що при падінні БПЛА міг здетонувати. Про потерпілих даних немає.

08:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат російських окупантів на фронті:

Втрати армії росії в Україні 15.05.2023
Втрати армії росії в Україні 15.05.2023

Видання The Washington Post видалило з інтерв’ю з президентом України Володимиром Зеленським уривок, у якому в нього запитували про контакти Головного управління розвідки Міноборони з ватажком найманців ПВК "Вагнера" євгеном пригожиним.

07:00 Українські контратаки, зокрема на Бахмутському напрямку, тривають. За попередню добу ЗСУ могли захопити понад 10 позицій російських окупантів на південному та північному підступах до Бахмута. Деталі шукайте у аналізі свіжих карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 15.05.2023
Карта боїв на Донбасі 15.05.2023

Генштаб ЗСУ теж поділився актуальним ранковим зведенням щодо подій на фронті:

06:20 Зібрали для вас ще кілька нічних новин:

  • цієї ночі вибухи чули жителі щонайменше Донецької, Дніпропетровської, Сумської та Херсонської областей. Частина гучних звуків пов'язана із роботою засобів ППО. Детальна інформація уточнюється;
  • президент Володимир Зеленський продовжив своє робоче відрядження за кордоном візитом до Франції. Під час спільної пресконференції французький лідер Еммануель Макрон заявив, що росія поводиться як васал Китаю, а також запевнив, що Париж збирається передати Києву додаткову партію важкої техніки найближчим часом;
  • канцлер Німеччини Олаф Шольц визнав, що його країна зволікала із наданням окремої допомоги України. Це він пояснив "дещо іншою системою" — що, вочевидь, стосується політичного устрою та погодження важливих рішень щодо зовнішньої політики;
  • Центр національного спротиву повідомляє, що із окупованих територій Запорізької та Херсонської областей почали масово виїжджати колаборанти — у паніці перед контрнаступом ЗСУ.

06:00 Сидять на валізах: колаборанти на Запоріжжі розпочали масово тікати до росії.

05:00 Окупанти не досягли значних успіхів у Бахмуті, — ISW.

04:00 росіяни за добу 8 разів обстріляли Сумщину, зафіксовано 109 вибухів.

03:05 В ряде областей замеченЫ БПЛА и объявлена воздушная тревога, работает ПВО.

03:00 Окупанти втратили частину позицій в районі Бахмута, але в місті просуваються, — аналітики.

01:00 У Краматорську прогриміли вибухи.

00:40 У низці областей оголошено повітряну тривогу.

00:00 За добу 14 травня через російські обстріли на Херсонщині загинули шестеро мирних жителів.

Про те, що відбувалося 12 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 443: на сході тривають запеклі бої, тиск на окупантів зростає

Дізнатися про головні події 13 травня можна у публікації: Війна — день 444: ВСУ демонструють успіхи біля Бахмута, а окупанти побоюються оточення

З даними за 14 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 445: окупанти намагаються стримати тиск ВСУ, черговий ракетний обстріл міст