Війна — день 443: на сході тривають запеклі бої, тиск на окупантів зростає

Читать на русском
Автор
14461
Бої за Україну тривають 443 дні
Бої за Україну тривають 443 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 12 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 443 дні. На тлі невдач на фронтах та повальної нервозності серед окупантів зростають занепадницькі настрої. Так, деякі звинувачують своїх спільників у боягузтві та здачі, а деякі взагалі піднімають хвилі паніки на тлі загрози контрнаступу ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вийшов новий випуск спецпроєкта Дмитра Комарова про війну, де головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний дав перше інтерв'ю в форматі відео:

22:00 У Мелітополі пролунали вибухи, в частині міста зникла електрика та мобільний зв'язок, повідомляють місцеві канали.

Володимир Зеленський влаштував "санкційний день", зокрема, наклав обмеження на:

  • десятки фізичних та юридичних осіб, за допомогою яких росія контролювала Запоріжсталь;
  • власність російських компаній в Україні;
  • компанії, пов'язані з Медведчуком та іншими підсанкційними особами;
  • 200 оборонних підприємств росії та Білорусі терміном на 10 років.

Другий найбільший світовий виробник алкоголю, французька компанія Pernod Ricard оголосила про повний вихід з російського ринку, — ця компанія володіє брендом горілки Absolut, про відновлення експорту якої в росію стало відомо минулого місяця, що спричинило шквал критики.

21:00 Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі планує надати Раді безпеки ООН угоду з росією та Україною щодо захисту Запорізької АЕС у цьому місяці, — Reuters.

Сьогодні російські військові обстріляли прикордоння Чернігівської області з мінометів, повідомляє ОК "Північ". Крім того, ворог атакував із ствольної артилерії Марганецьку ТГ та Нікополь у Дніпропетровській області, постраждало двоє людей, зруйновано три будинки.

20:00 Росіяни вивели у Чорне море два ракетоносії із сумарним залпом до 12 ракет "Калібр". У ЗСУ попереджають про підвищену ракетну небезпеку

19:00 В окупованому Луганську пролунали сильні вибухи

18:00 "Фронт провалюється, конашенков бреше": пригожин у паніці розповів, чим загрожує контратака ЗСУ у Бахмуті.

17:00 Запросили лукашенка за "великі успіхи": ООН відзначилася дивним рішенням.

16:00 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що до зими Україна хоче завершити повномасштабну війну. Однак військові дії будуть вестися доти, доки ЗСУ не звільнять усі окуповані росією території.

15:00 Кінець "Дружбі"? Євросоюз готує новий потужний удар по економіці росії.

14:24 Російські війська обстріляли ферму у с. Чернещина в Ізюмському районі. Внаслідок ворожого обстрілу загинув чоловік.

12:00 Російські окупанти тренуються покидати Запорізьку АЕС. Про це "Радіо Свобода" заявив очільник "Енергоатому" Петро Котін. За його словами, загарбники вже проводили навчання щодо швидкої евакуації із Енергодару, якщо ЗСУ розпочнуть контрнаступ.

"Вони всі готуються до евакуації і навіть проводили там тренування з дуже швидких зборів і з завантаження цього всього майна, яке вони награбували, і виїзду з території станції по першому поклику, по першій команді, коли це буде потрібно", — підкреслив Котін.

11:00 Президент Володимир Зеленський не планував звертатися до фанатів "Євробачення", заявив його прессекретар Сергій Никифоров. Дані, оприлюднені The Times, він назвав неправдивими.

Через бойові дії та обстріли у шести областях частина українців лишається без електроенергії. Це стосується жителів Донеччини, Запоріжжя, Сумщини, Харківщини, Херсонщини та Чернігівщини.

10:35 Російська авіація вкотре завдала удару по прикордоннію Чернігівської області. Також вночі та вранці зафіксовано мінометні обстріли Сумської області.

9:00 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр підтвердила, що за останній тиждень ЗСУ не втратили жодної позиції у Бахмуті.

Тим часом у Москві горів завод, який займається виготовленням двигунів для російських винищувачів.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо бойових втрат ворога:

Втрати росії в Україні 12.05.2023
Втрати росії в Україні 12.05.2023

В тимчасово окупованому Мелітополі рано-вранці прогримів потужний вибух. Місцеві жителі пишуть, що його було чути у різних районах міста.

7:00 Завдяки успішним контратакам ЗСУ у районі Бахмута, нашим військовим вдалося знизити інтенсивність бойових дій на території самого міста. Загалом же обстановка на цьому відрізку фронту продовжує бути напруженою. Ворог намагається атакувати й на інших ділянках. Деталі — в свіжому аналізі карт боїв в Україні.

Карта боїв на сході України 12.05.2023
Карта боїв на сході України 12.05.2023

Генштаб ЗСУ теж не лишився осторонь і опублікував зведення щодо подій на фронті за минулу добу:

06:10 Зібрали для вас ще кілька нічних новин, які ви могли пропустити:

  • вночі вибухи чули жителі щонайменше Запорізької, Херсонської та Донецької областей. Також для південних районів Дніпропетровщини оголошувалася небезпека артобстрілу з тимчасово окупованих територій;
  • у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський натякнув, що після спілкування з командувачами ЗСУ, розвідкою, а також міжнародними партнерами він готується до оголошення "дуже важливих новин". Вони мають торкнутися як оборони крани, так і відносин із зарубіжними партнерами;
  • на Херсонському напрямку росіяни почали мінувати прибережну зону Дніпра, аби ускладнити просування українських сил при контрнаступі. Також ворог вимушений "розпорошувати сили" через те, що не розуміє, звідки може розпочатися атака, — речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк;
  • Зеленському могли відмовити виступити з промовою про війну в Україні під час "Євробачення", пише The Times.

06:00 Танки Abrams надійдуть в Україну на початку осені, — глава Пентагону Остін.

05:00 ЗСУ почали "формувати" операції для контрнаступу, — CNN.

03:00 За добу окупанти обстріляли шість громад Сумщини: у регіоні зафіксували 80 вибухів і 17 обстрілів, — ОВА.

02:15 В Запоріжжі пролунали вибухи, оголошено повітряну тривогу.

01:20 У Краматорську і Херсоні прозвучали вибухи.

01:00 Зеленський схвалив комплексний стратегічний план реформування системи правопорядку в Україні.

00:00 Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель вважає, що Китай вже втратив можливість бути посередником у розв’язаній росією війні.

Європейський комісар із внутрішніх справ Ілва Йоханссон стверджує, що ЄС не зафіксував значної контрабанди зброї з України до Європи, а поодинокі випадки виявлялися правоохоронцями.

Про те, що відбувалося 9 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 440: окупанти "відзначають" 9 травня ракетним терором України та посилено тиснуть на Бахмут

Дізнатися про головні події 10 травня можна у публікації: Війна — день 441: ЗСУ б’ють окупантів під Бахмутом, а російські обстріли міст не припиняються

З даними за 11 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 442: окупанти "пограбують" під Бахмутом від ЗСУ, але продовжують атакувати