Війна — день 441: ЗСУ б’ють окупантів під Бахмутом, а російські обстріли міст не припиняються

Читать на русском
Автор
12119
Бої за Україну продовжуються 441 день
Бої за Україну продовжуються 441 день. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 10 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 441 день. Окупаційні війська продовжують робити спроби продавити оборону ЗСУ на сході країни, а найбільші зусилля, як і раніше, докладають у Бахмута та Мар’їнки. При цьому біля Бахмута українські захисники змогли втекти цілу російську бригаду і відтіснити окупантів із кількох квадратних кілометрів. Тим часом повітряний терор росіян продовжується, а по Україні противник запускає ракети та дрони.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські війська вкотре атакували Сумську область. Внаслідок обстрілу однієї з прикордонних громад загинув місцевий житель.

Так, протягом дня росіяни здійснили 11 обстрілів прикордоння Сумщини. Зафіксовано 65 вибухів.

  • Білопільська громада: росіяни били по території громади з мінометів (29 вибухів) та артилерії (6 вибухів).Внаслідок одного з обстрілів зі ствольної артилерії по селу Павлівка пошкоджено одне домоволодіння, гараж фермерського господарства, ЛЕП. Від уламка артснаряда загинув місцевий мешканець.
  • Хотінська громада: здійснено обстріл з міномета (3 вибухи).
  • Есманська громада: був артобстріл з САУ (2 вибухи).
  • Великописарівська громада: ворог скинув 13 мін.
  • Новослобідська громада: зафіксовано мінометний обстріл (5 вибухів).
  • Юнаківська громада: був обстріл з міномета (3 вибухи) та артобстріл (3 вибухи). Пошкоджено одне домогосподарство.

22:00 Країни Заходу надали Україні допомогу, яка дозволить їй деокупувати території. Але не можна недооцінювати підготовкуросії, заявив у коментарі CNN генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

21:00 250-500 українських солдатів щомісяця потребують спеціалізованого лікування втрачених кінцівок, йдеться у листі мера Києва Віталій Кличко до мера Берліна Кая Вегнера, повідомляє Politico. Кличко просить забезпечити лікування українських солдатів у клініках Берліна та сплатити його.

20:00 Російські війська обстріляли село на Херсонщині. Внаслідок ворожої атаки загинула одна жінка.

На зустрічі делегацій Туреччини, росії, України та ООН у Стамбулі обговорюється продовження зернової угоди на два місяці, повідомляє видання Daily Sabah з посиланням на главу МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

19:00 Російські окупанти завдали ракетного удару ракетою С-300 по цивільній інфраструктурі м.Костянтинівка Донецької області, а з початку доби — 35 авіаційних ударів по території України та здійснили 4 обстріли з реактивних систем залпового вогню за позиціями українських військ та населених пунктів Херсонщини.

18:00 путін підписав указ, згідно з яким запасників у рф закликають на військові збори.

17:00 Білоруське пропагандистське телебачення повідомило про затримання причетних до Головного управління розвідки України осіб, які готували теракти до 9 травня.

16:00 На Рівненщині у прикордонній смузі на міні підірвався трактор. Внаслідок чого одна людина загинула, а ще одна постраждала.

15:00 Росіяни розповсюджують фейкову інформацію, що головком ЗСУ Валерій Залужний нібито мертвий.

14:00 Росіяни вдарили по Вовчанську по артилерії. Внаслідок ворожої атаки є один загиблий мирний житель.

13:00 Виявлені у Польщі уламки належать російській ракеті Х-55, яка може нести ядерний заряд — Інститут ВПС

12:00 Служба безпека України ідентифікувала одразу трьох зрадників, котрі займалися катуванням українців на окупованих територіях. Свою "чорну справу" вони робили на території Миколаївської області.

У Брянській області рф атакували нафтопровід "Дружба", який розташований за 150 км від кордону. Інформації про жертв поки немає.

11:00 Полковник ЗСУ Анатолій Штефан провів експеримент за участі російських пропагандистів — за допомогою фотошопу змінив власне фото та вигадав біографію, зробивши із себе ветерана Другої світової війни. Росіяни зі своїм "побєдобєсієм" повелися…

Журналісти проєкту "Крим. Реалії" створили інтерактивну карту військових об'єктів окупаційної армії на Кримському півострові. Сподіваємося, тепер нашим захисникам буде ще зручніше влаштовувати бавовну :)

10

10:00 Президент Чехії Петр Павел підтримав ініціативу України щодо створення трибуналу для російських воєнних злочинців.

"Розслідування цих (воєнних — прим.) злочинів є важливим, тому я однозначно підтримую створення трибуналу. Це ключовий крок на шляху не лише до миру, але, перш за все, до справедливості", — зазначив він у своєму Twitter.

У Воронезькій області рф сталася цікава пригода на військовому полігоні — там вибухнули два безпілотники, є чимало поранених окупантів.

9:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжі дані щодо втрат ворога на фронті:

Втрати армії росії в Україні 10.05.2023
Втрати армії росії в Україні 10.05.2023

В США заявили, що мають одну "вільну" систему ППО "Повітряний купол" і готові за потреби передати її Україні. Розповідаємо, що відомо про це легендарне ізраїльське озброєння.

8:00 Стали відомі подробиці нічної атаки на Дніпропетровщину. За даними очільника ОВА Сергія Лисака, сили ППО знищили три випущені по мирних містах безпілотники.

7:00 За останню добу російська армія намагалася наступати одразу на чотирьох напрямках фронту — Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському. Окупанти здійснили 46 атак. Більше деталей — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 10.05.2023
Карта боїв на Донбасі 10.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням про події на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі про вибухи повідомляли жителі щонайменше трьох областей — Донецької, Дніпропетровської та Херсонської. Подекуди це була робота засобів ППО, подекуди — результат артилерійських обстрілів ворога. Дані уточнюються;
  • Вашингтон вирішив не ризикувати і на відміну від Великої Британії не збирається передавати Києву далекобійні ракети, пише Politico;
  • генсек НАТО Єнс Столтенберг укотре підкреслив позицію Альянсу щодо майбутнього членства України — у майбутньому це станеться, але конкретну дату назвати важко;
  • Велика Британія плангує внести ПВК "Вагнер" до списку терористичних організацій, — The Times.

3:00 У США вважають, що Україна має все необхідне для успішного контрнаступу.

1:00 Найбільший німецький виробник зброї Rheinmetall хоче відкрити підприємство в Україні та виробляти там танки, ППО та снаряди.

00:00 Окупанти запустили по Україні нову хвилю безпілотників. Повідомляється про вибухи у Дніпропетровській області

З даними за 7 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 438: окупанти знижують темпи атак і готуються до контрнаступу ЗСУ

Про те, що відбувалося 8 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 439: "святковий" терор від окупантів та спроби завершити захоплення Бахмута

Дізнатись про головні події 9 травня можна у публікації: Війна — день 440: окупанти "відзначають" 9 травня ракетним терором України і посилено тиснуть на Бахмут