Війна — день 440: окупанти "відзначають" 9 травня ракетним терором України та посилено тиснуть на Бахмут

Читать на русском
Автор
12476
Бої за Україну продовжуються 440 днів
Бої за Україну продовжуються 440 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 9 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 440 днів. Окупанти зосереджують основні зусилля на взятті Бахмута, а також посилюють тиск на Мар’їнку та намагаються відрізати шляхи постачання до Авдіївки. При цьому у ЗСУ зазначають, що у зазначених районах у загарбників є незначні успіхи. Водночас експерти зазначають, що швидше за все найближчими тижнями російський ракетний терор лише посилиться, оскільки цим вони хочуть зірвати український контрнаступ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Україна має всю необхідну зброю та ресурси, щоб звільнити свої території під час контрнаступу, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час спільного брифінгу з міністром закордонних справ Великобританії Джеймсом Клеверлі 9 травня. Держсекретар США акцентував на тому, що йдеться окрім озброєння та про якісну підготовку військових, що дає гарантію якісного використання отриманої зброї.

22:00 Внаслідок російського ракетного удару в Часовому Ярі (Донецька обл.) загинув журналіст AFP News Agency Арман Солдін.

21:00 Усі країни НАТО підтримують ідею вступу України до альянсу, але відповісти на питання про терміни поки неможливо, сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю газеті в інтерв'ю газеті Washington Post.

20:00 Остаточні плани контрнаступу Збройних сил України, включаючи терміни та напрями просування військ, ще не затверджені Верховним Головнокомандувачем, розповів секретар Ради безпеки та оборони Олексій Данилов.

19:00 Найбільший у Німеччині виробник зброї Rheinmetall хоче у майбутньому виробляти танки, системи протиповітряної оборони та боєприпаси в Україні.

18:00 Кабінет міністрів зробить відкритою інформацію про закупівлю продуктів харчування для армії, у тому числі про обсяги, умови та строки поставок, каже прем'єр Денис Шмигаль.

17:00 На березі Київського водосховища у Вишгороді на Київщині знайдено тіло командира збитого російського вертольота, повідомив начальник ГУ Нацполіції у Києві Андрій Небитов. "Льотчик Рома сплив… Краще сидіти вдома, ніж ставати співучасниками військових злочинів", — додав Небитов.

16:00 Російські окупанти вкотре обстріляли Кізомис Херсонської області. Внаслідок артилерійської атаки знищено фельдшерський пункт, повідомляє ОВА.

Назріла інституційна реформа Євросоюзу передбачає очевидну необхідність ухвалення більшої кількості рішень у Раді ЄС не одностайністю, а кваліфікованою більшістю, вважає канцлер Німеччини Олаф Шольц.

15:00 Російські військові продовжують атакувати на сході, але українські захисники відбивають їх наступ. Бої тривають одразу у чотирьох напрямках, свідчать дані британської розвідки:

14:00 На тлі невдач на фронті, зокрема у Бахмуті, російські військові збільшили ракетні удари по Україні. Таким чином, у росії хочуть хоч щось "продати" своєму народу у вигляді так званих "перемог", заявив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з головою ЄК Урсулою фон дер Ляєн.

13:00 Глава Єврокомісії назвала три ключові елементи 11-го пакету санкцій проти росії:

  • Уточнення діючих інструментів, додавання більшої кількості продуктів на заборону ЄС на транзит;
  • Пропозиція нового інструменту боротьби з обходом санкцій;
  • Пропозиція заборонити "тіньові" організації з росії та третіх країн, які навмисно обходять санкції ЄС.

12:00 У Львові скандальних любителів творчості путініста григорія лепсу обдарували повістками до армії. Про це повідомили у Патрульній поліції Львівської області.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення про конфіскацію частини активів колаборанта Володимира Сальдо, який погодився очолити окупаційну "адміністрацію" Херсона.

11:00 У Москві пройшов парад до Дня перемоги — диктатор володимир путін під час своєї промови назвав український уряд "злочинним режимом" і видав багато іншого марення. Спеціально, щоб читачам не довелося травмувати психіку та дивитися це самостійно, зробили коротку добірку тез із його виступу. До речі, авіаційну частину шоу чомусь скасували — офіційних причин поки що не озвучили.

10:00 Очільник МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс у своєму вітанні до Дня Європи закликав іноземних партнерів підтримати Україну та її вступ до ЄС.

"Демократична, правова та сучасна Латвія в сильному, ефективному та єдиному Європейському Союзі є основою безпеки та розвитку нашої країни та суспільства. Підтримуючи Україну та її прагнення стати членом ЄС, Європа стане ще могутнішою", — зазначив він.

9:00 Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн приїхала до Києва на святкування Дня Європи. Про це політик повідомила у своєму Twitter.

8:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат загарбників на фронті:

Втрати росії в Україні 9.05.2023
Втрати росії в Україні 9.05.2023

У Дніпрі внаслідок нічної атаки поранено 32-річну жінку. Російський снаряд поцілив у житловий будинок. Про це повідомив очільник ОВА Сергій Лисак.

Представники Повітряних сил ЗСУ розповіли про наслідки нічної атаки окупантів. Більшість повітряних цілей було успішно ліквідовано.

7:00 7:00 Ворог міг частково просунутися в Бахмуті — йдеться про кількасот метрів. Окупанти також активні у Луганській області. Війська Росії обороняються на півдні України. Деталі шукайте у свіжому аналізі карт боїв в Україні.

Карта боїв за Донбас 09.05.2023
Карта боїв за Донбас 09.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням про те, що відбувається на фронті:

Над Києвом збили близько півтора десятка повітряних цілей противника, — КМВА.

Під артилерійським обстрілом цієї ночі знову був Нікополь Дніпропетровської області. Представники міськради показали наслідки атаки. На щастя, обійшлося без людських жертв.

6:00 Зібрали для вас ще кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі оголошувалася загальнонаціональна тривога через активність ворожої авіації, відбої почалися близько 6 години ранку;
  • пізно вночі також лунали вибухи на Харківщині та Дніпропетровщині, є навіть влучання у житловий будинок https://cutt.ly/V6pRPUC;
  • втім неспокійно було і в росії — на Бєлгородщині заявивили про обстріл населеного пункту Шебекіно. За попередніми даними, без постраждалих, однак із пошкодженням інфраструктури;
  • на тимчасово окупованих територіях Запорізької і Херсонської областей масово почали звільнятися місцеві поліцаї, які перейшли на бік росії. Вони намагаються вберегтися від контрнаступу ЗСУ, сподіваючись втекти до рф. Вдається не всім, бо заяви на звільнення часто не підписують;
  • у Румунії планують піти по слідах України і також розробити законопроєкт про перенесення Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війни із 9 на 8 травня;
  • Нідерланди ведуть активні переговори із іншими західними союзниками щодо надання Києву винищувачів F-16, — прем'єр-міністр Марк Рютте.

5:00 У Києві пролунало кілька сильних вибухів, — кореспондент "Телеграфу". У КМВА заявили, що це працюють сили ППО.

3:00 Західні ЗМІ повідомляють, що США готують для України новий пакет збройової допомоги на суму 1,2 мільярда доларів

1:00 У Краматорському районі Донецької області пролунали вибухи. За попередньою інформацією, удар був завданий ракетами С-300.

00:00 Під час вечірнього удару по Харкову всі запущені росіянами ракети впали у передмісті, повідомив мер Ігор Терехов.

Дізнатися про головні події 6 травня можна у публікації: Війна — день 437: окупанти безжально бомблять Бахмут, але панікують в очікуванні контрнаступу ЗСУ

З даними за 7 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 438: окупанти знижують темпи атак і готуються до контрнаступу ЗСУ

Про те, що відбувалося 8 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 439: "святковий" терор від окупантів та спроби завершити захоплення Бахмута