Війна — день 438: окупанти знижують темпи атак і готуються до контрнаступу ЗСУ

Читать на русском
Автор
14641
Бої за Україну тривають 438 днів
Бої за Україну тривають 438 днів

Оперативно про головне 7 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 438 днів. Окупанти продовжують спроби атакувати позиції ЗСУ біля Кремінної, Авдіївки та Бахмута, проте за даними аналітиків їх темпи сповільнюються, а фокус зміщується у бік підготовки до майбутнього контрнаступу українських захисників. При цьому на тлі чуток про наступ ЗСУ у російських тилах зростає напруга, а в окупованому Криму після чергових вибухів багато росіян почали серйозно замислюватися про те, щоб виїхати звідти.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.08

23:00 Окупанти обстріляли керованими авіабомбами Кізомис, у с. Бурштинове внаслідок артобстрілу поранено жінку, повідомив голова Херсонської ОВ Олександр Прокудін.

22:00 Російські окупанти за поточну добу завдали 8 ракетних ударів по території України, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Також ворог завдав 22 авіаційних ударів і здійснив понад 10 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціям українських військ та м.Нікополь Дніпропетровської області.

Крім цього, окупанти здійснили мінометні та артилерійські обстріли понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької областей, Запорізької та Херсонської областей.

21:00 Росіяни будуть у паніці, коли розпочнеться контрнаступ Збройних сил України, заявив заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов в інтерв'ю The Independent.

"Ми почнемо наш контрнаступ — коли і де, зараз не має значення. І коли це станеться, росія буде в паніці, ви побачите багато паніки. Вони все ще не розуміють, що їхня пропаганда демонструє хибну картину того, що насправді відбувається на землі. Ця війна буде виграна на землі, а не на екранах телевізорів і не в Інтернеті", — заявив він.

20:00 Втікаючи із Запорізької області, росіяни закривають продуктові супермаркети, заявляє мер Мелітополя Іван Федоров.

19:00 Генерал Олександр Сирський повідомив, що немає жодних ознак, що окупанти перестали прагнути захопити Бахмут до 9 травня.

18:00 Російські війська шість разів обстріляли прикордонні населені пункти на півночі Чернігівської та Сумської областей з 10:00 до 15:00 7 травня, повідомляє Оперативне командування "Північ".

17:00 Російські окупанти намагаються знайти та навчитися обходити українську ППО. Тому ворог змінює тактику повітряного терору, повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

На вулиці Лєсковській у Києві у квартирі вибухнула граната, поліція затримала чоловіка, який незаконно зберігав боєприпас.

16:00 росія може готувати чергові провокації проти цивільного населення, а також проти Білорусі до 9 травня заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

14:59 У Міноборони рф заявили, що вночі над акваторією Чорного моря було виявлено 22 "ударні українські безпілотники, всі вони знищені ППО". Спочатку повідомлялося про 10 БПЛА.

14:00 Територія приватного підприємства з виробництва ковбас у Себиному на Миколаївщині, куди вночі потрапила російська ракета.

13:00 Росіяни пишуть, що нібито знайшли дрон з камерою на авіаційному заводу у Новосибірську. На цьому заводі виробляють запчастини для бомбардувальників Су-24.

12:00 ПВК "Вагнер" пообіцяли надати необхідні боєприпаси. Про це заявив ватажок бойовиків євген пригожин.

11:00 Російські окупанти можуть вдатись до провокацій на 9 травня. Ворог часто обирає для цього символічні дати, повідомили у ГУР.

10:15 Ворог завдав ракетного удару по м. Балаклія Ізюмського району. Попередньо, ракета С-300 влучила на територію одного з автопарків. За попередньою інформацією, постраждало 5 цивільних людей, – ОВА.

09:00 За добу в Україні ліквідували 660 російських окупантів, а також збили два десятки дронів, якими ворог атакував населені пункти або намагався вести повітряну розвідку.

08:00 Вночі ворог двічі бив по Нікопольському району. Застосували "Град" та важку артилерію. Випустили понад 30 снарядів. Загинула 72-річна жінка. Ще троє місцевих постраждали. У одного травма голови. Двоє у стані стресу та з контузією.

07:00 Над Києвом цієї ночі, 7 травня, українські військові виявили та знищили російський розвідувальний безпілотник.

06:00 Заяви кадирова про те, що "ахмат" зможе швидко просунутися та зайняти Бахмут "за лічені години" є "типовими кадировськими хвастощами", — ISW.

05:45 Внаслідок пожежі в рф на Уралі вогнем знищено два склади. На жаль, полум'я не дісталося ще трьох складів, у яких зберігали тротил – ЗМІ.

05:00 В тимчасово окупованому Криму вночі лунали вибухи.

03:30 Російські нацисти другу ніч поспіль обстрілюють Бахмут фосфорними боєприпасами.

03:00 Військовослужбовці ЗСУ з білоруського батальйону зачистили траншеї вздовж "дороги життя" до Бахмута.

02:20 Зафіксовано потужні вибухи у Полтавській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

01:18 У областях почали оголошувати про відбій повітряної тривоги.

01:00 В Одесі та Миколаєві прозвучали вибухи.

00:00 В Україні оголошено масштабну тривогу через зліт російських бомбардувальників. Крім того, в Чорне море було виведено 4 ракетоносії з сумарним залпом у 32 ракети.

З даними за 4 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 435: в окупантів істерика через "контрнаступ ЗСУ", але обстріли міст не припиняються

Про те, що відбувалося 5 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 436: ЗСУ відбивають десятки атак на фронті, росіяни не припиняють обстрілювати українські міста

Дізнатися про головні події 6 травня можна у публікації: Війна — день 437: окупанти безжально бомблять Бахмут, але панікують в очікуванні контрнаступу ЗСУ