Війна — день 445: окупанти намагаються стримати натиск ЗСУ, черговий ракетний обстріл міст

Читать на русском
Автор
10939
Бої за Україну тривають 445 днів
Бої за Україну тривають 445 днів

Оперативно про головне 14 травня

Російське вторгнення в Україну триває 445 днів. ЗСУ демонструють успіхи на Бахмутському напрямку, проте окупанти стягують туди додаткові сили, щоб зміцнити фланги. При цьому багато російських пропагандистів висловилися про те, що активність українських захисників у Бахмута є початком повномасштабного контрнаступу, хоча в Україні поки що стверджують, що воно ще не почалося. Водночас окупанти продовжують ракетний терор і завдають ударів по мирних українських містах.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські окупанти обстріляли місто Приморськ Запорізької області. Внаслідок чого одна людина загинула, ще шестеро отримали поранення.

22:00 Сили протиповітряної оборони знищили 3 російські безпілотники в Херсонській області (два розвідувальні БПЛА "Орлан-10" та один безпілотник типу ZALA), повідомляє служба зв'язків з громадськістю повітряного командування "Південь".

21:00 Внаслідок обстрілу російськими окупантами міста Курахове Донецької області поранено троє людей, серед них – неповнолітня, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Росіяни застосували "Урагани" — пошкоджено 5 багатоповерхівок та 3 приватні будинки. Крім того, перебиті мережі теплопостачання. На місці працюють рятувальники та поліція", — написав він.

20:00 Протягом доби противник завдав 6 ракетних ударів, у тому числі по місту Харкову та селищу Золочів. Крім того, завдав 27 авіаційних ударів і здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню за позиціями наших військ та населених пунктів. Внаслідок ворожої атаки постраждали мирні жителі, зруйновані та пошкоджені приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Загалом протягом доби відбулося близько 30 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар'їнка, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 ЗСУ продовжують рухатись вперед на Бахмутському напрямку в районах передмістя, повідомляє замміністра оборони Ганна Маляр.

17:00 Італія у спільній декларації лідерів 13 травня більш рішуче висловилася за майбутнє України у НАТО, порівняно із лютневою заявою під час візиту прем’єрки Італії до Києва.

16:00 Двох людей поранив ворог у Марганецькій громаді Нікопольського району. Туди пообіді окупанти поцілили з артилерії. 38-річні чоловік та жінка госпіталізовані у стані середньої тяжкості. У них — мінно-вибухові травми, контузії, осколкові ураження.

15:00 Російська армія у неділю, 14 травня, обстріляла Херсонську область. Внаслідок атаки загинув літній чоловік.

У лікарні померла жінка, яка зазнала тяжких поранень під час обстрілу Краматорська Донецької області 29 квітня. 5 травня стало відомо про смерть її дочки, яка також постраждала під час цієї атаки.

14:00 В росії повідомили про загибель одразу двох командирів, які воювали проти наших воїнів під Бахмутом.

Мова йде про командира 4-ї мотострілецької бригади полковника В'ячеслава Макарова та заступника командира армійського корпусу з військово-політичної роботи полковника Євгена Бровка.

13:00 Зранку у неділю, 14 травня, російські окупанти масовано обстрілюють село Новояковлівка Запорізької області. Тут зруйновано будинок, є влучання у місцевий магазин. Атака досі триває.

12:00 Президент України Володимир Зеленський після візиту до Італії 14 травня прибув до Берліна.

11:00 Після обстрілу Тернополя вночі 14 травня, почалася масштабна пожежа. З вогнем боролися 80 рятувальників протягом ночі.

10:00 Окупанти не перестають обстрілювати Донецьку область. Внаслідок атак окупантів за минулу добу загинули 7 мирних жителів.

09:00 25 ворожих БпЛА та три ракети знищено в українському небі цієї ночі

09:00 За добу ЗСУ ліквідували на території нашої країни 620 окупантів

08:00 Минулої доби окупанти запустили по Україні 23 ударних іранських БПЛА. Як йдеться у зведенні Генерального штабу ЗСУ, українськими військовими було знищено 18 іранських ударних дронів камікадзе.

07:00 У ніч проти 14 травня окупанти завдали ударів по Харкову, де цілили в інфраструктурний об'єкт, повідомив мер Ігор Терехов. На щастя, жертв та постраждалих немає.

"Цілили по інфраструктурному об'єкту. У прилеглих будинках вибило шибки та двері, але обійшлося без значних руйнувань", — написав він.

06:00 ЗСУ продовжують контратаки в районі Бахмута і змогли зайняти нові позиції, — ISW.

05:02 Тернопіль знову під ударом. На захід країни пішло 6 ракет.

05:00 Зеленський прибув до Берліна.

03:47 Перші ракети заходять у повітряний простір України зі сторони Сумської області.

03:43 У всіх областях України оголошено повітряну тривогу.

02:00 Стало відомо, хто переміг на "Євробаченні" – на жаль, це не Україна. Зате нам підігрувала на роялі принцеса Уельська Катя Міддлтон.

01:00 Запущені ворогом по Харківщині дві ракети вибухнули над територією росії.

00:40 В суботу, 13 травня, окупанти шість раз обстріляли Сумську область, — ОВА.

00:16 "Коли Європа святкує єдність музики і світла на пісенному конкурсі "Євробачення", раша запускає крилаті ракети по Україні": в Міноборони відреагували на ракетний обстріл країни.

00:00 Окупанти обстрілюють Україну, окрім вибуху в Тернополі ще один був чутний на півночі Києва. Повідомляється про роботу ППО.

З даними за 11 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 442: окупанти "пограбують" під Бахмутом від ЗСУ, але продовжують атакувати

Про те, що відбувалося 12 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 443: на сході тривають запеклі бої, тиск на окупантів зростає

Дізнатися про головні події 13 травня можна у публікації: Війна — день 444: ВСУ демонструють успіхи біля Бахмута, а окупанти побоюються оточення