Війна — день 450: жорстокі бої за Бахмут продовжуються, рф стягнула туди більшу частину своїх резервів

Читать на русском
Автор
17522
Бої за Україну тривають 450 днів
Бої за Україну тривають 450 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 19 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 450 днів. рф продовжує обстрілювати різні населені пункти в Україні, а також атакувати Бахмут. Туди, за даними Міноборони України, противник стягнув більшу частину своїх резервів і значно посилив угруповання. Разом з тим, ЗСУ тримають оборону, а місцями і переходять у контратаку, відкидаючи російські війська з позицій, які вони займають.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Дмитро Комаров випустив нове інтерв'ю з керівником ГУР Міноборони Кирилом Будановим:

Португалія заявила про долучення до так званої коаліції винищувачів, у межах якої готова допомогти з навчанням українських льотчиків і механіків, — міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

22:00 В Маріуполі чули серію вибухів в районі аеропорту, — російські військкори повідомляють про приліт чотирьох ракет, проте офіційної інформації про інцидент поки немає.

росія купує та ввозить безпілотники та електроніку для своїх збройних сили через Казахстан, — розслідування OCCRP та журналу Der Spiegel.

21:00 США погодили із союзниками план про постачання Україні бойових літаків F-16 у рамках програми про довгострокову підтримку. Як повідомляє NBC, високопоставлений представник адміністрації президента Джо Байдена розповів, що не обов'язково йдеться про постачання літаків зі Штатів.

20:00 Залужний повідомив протелефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

"Детально поінформував про обстановку на основних напрямках фронту. Продовжуємо вести оборонну операцію та підготовку до подальших дій. Розповів про масовані атаки росіян дронами та ракетами різних типів, зокрема аеробалістичними Х-47М2 "Кинджал". Подякував за комплекси Patriot та відзначив їхню ефективну роботу. У пріоритеті — додаткові системи протиповітряної оборони задля посилення захисту нашого неба.

Обговорили питання необхідності постачання озброєння та боєприпасів, далекобійних снарядів зокрема…"

19:00 Генштаб ЗСУ повідомив, що за день було відбито 70 атак з боку окупантів на Куп'янському, Бахмутському, Мар'їнському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. При цьому зазначається, що росіяни з'єднали острів Джарилгач із материковою частиною Херсонської області, засипавши переправу піском, крім того, на острові було розгорнуто військову базу.

18:00 Відомство Ватикану спростувало повідомлення про участь свого префекта у "мирній місії" по Україні. Раніше місцеві ЗМІ повідомили, що до москви міг би як папський спецпосланець вирушити нинішній префект декастерії у справах Східних церков архієпископ Клаудіо Гуджеротті, а до Києва — голова Конференції італійських єпископів кардинал Маттео Марія Дзуппі.

17:00 Президент США Джо Байден підтримав навчання ЗСУ на американських бойових винищувачах F-16. Навчання не проходитимуть в США і, швидше за все, проходитимуть повністю в Європі. Але американський персонал братиме участь у навчаннях разом із союзниками та партнерами.

16:00 На Сумщині внаслідок обстрілу російських військових близько 11:45 загинули електромонтери. Автомобіль ПАТ "Сумиобленерго" рухався польовою дорогою Юнаківської громади в той момент, коли окупанти відкрили вогонь. Водій та електромонтери загинули на місці. Генпрокуратура розпочала розслідування за ч. 2 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

15:00 Штурм скасовується: HIMARS знищив роту "найновіших" російських танків у Донецьку (фото)

14:00 Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії, тут він має у планах виступити на саміті Ліги арабських держав.

13:00 "Кожен метр — як 10 км": у Міноборони розповіли про успіхи ЗСУ під Бахмутом.

12:00 У п'ятницю, 19 травня, із росії до Грузії було здійснено перший із 2019 року авіаційний політ цивільного літака. Вслід за цим стало відомо, що грузинський уряд видав дозвіл на польоти російській авіакомпанії Red Wings. Вона відома тим, що знаходиться під українськими санкціями із 2021 року через організацію польотів до окупованого Криму. Red Wings — третій перевізник із рф після Georgian Airways і Азимут, який допущений до авіасполучення між росією та Грузією.

11:00 Представники СБУ затримали в Чернівцях російського агента, який вів спостереження за підрозділами ЗСУ, Служби безпеки та прикордонників.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що до України вдалося повернути ще одну неповнолітню дитину, незаконно вивезену до росії. Зараз 14-річна Вероніка уже разом із бабусею вдома.

10:00 Велика Британія підготувала черговий санкційний удар по росії. Окрім введення обмежень проти 86 осіб та компаній із військово-промислового комплексу рф, також санкції накладуть на експорт алмазів. Таким чином вдасться заморозити доходи росії в сумі близько 4 млрд доларів.

Президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що 19 травня на саміті G7 представники країн-учасниць збираються обговорити питання постачання Києву винищувачів F-16.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат російських окупантів в Україні:

Втрати армії рф в Україні 19.05.2023
Втрати армії рф в Україні 19.05.2023

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив, що президент Володимир Зеленський збирається відвідати саміт G7 в Японії.

08:00 Голова Львівської ОВА Максим Козицький заявив, що вночі область атакували "шахедами". Наші сили ППО відпрацювали на славу, вибухи можна було розчути між 4 і 5 ранку. Про постраждалих не повідомляється.

07:30 Українські захисники мають певні успіхи під Бахмутом, у той час як ворог продовжував невдалі спроби штурму одразу на кількох напрямках. Ба більше — через надзвичайну подію на південному відрізку фронту російська армія зазнала додаткових втрат. Детальніше — в аналізі свіжих карт боїв в Україні.

Карта боїв на сході України 19.05.2023
Карта боїв на сході України 19.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився ранковим зведенням щодо подій на фронті:

06:00 Білий дім дозволить партнерам передавати Україні F-16, — ЗМІ.

05:00 путін може або здатись, або повторити долю Гітлера, — постпред України в ООН Кислиця.

03:00 Україна збила російський літак за допомогою ЗРК Patriot, — CNN.

01:00 На саміті "Великої сімки" у Хіросімі (Японія) будуть прийняті кроки для подальшої економічної ізоляції рф, — Білий дім.

00:00 США можуть навчити українських пілотів літати на винищувачах F-16 лише за чотири місяці. Оцінки пілотів, які пройшли навчання на льотному тренажері, перевершили заявлені Пентагоном очікування за два тижні занять.

Дізнатись про головні події 16 травня можна у публікації: Війна — день 447: важкі бої за Бахмут, нові обстріли Києва

З даними за 17 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 448: росіяни продовжують бити по містах ракетами та знищують Бахмут артилерією

Про те, що відбувалося 18 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 449: росіяни активізувалися на північному напрямку, атаки на міста України продовжуються