Синод УПЦ не зміг засудити путінського патріарха кирила - що завадило цього разу

Читать на русском
Автор
1244
Синод УПЦ відбувся 23 травня
Синод УПЦ відбувся 23 травня. Фото news.church.ua

До синоду скайпом долучився митрополит Павло (Лебідь), який відбуває домашній арешт у селі

У вівторок, 23 травня, в Пантелеймонівському монастирі у Феофанії відбулося засідання Священного Синоду УПЦ. Очікувалося, що на ньому буде прийнято заяву з засудженням дій патріарха російської православної церкви кирила, який виправдовує війну, що росія веде проти України та фактично анексує парафії "незалежної від нього" УПЦ, однак цього не сталося.

Про це написала у Facebook журналістка Соня Кошкина.

"Власне, сам Синод вирішили скликати на наступний день після Синоду в Москві, на якому Гундяєв радісно анексував Бердянську епархію. Онуфрій (предстоятель Української православної церкви – ред.) був готовий на різкий виступ. Але. Але — прогнозовано — Паканіч (митрополит Бориспільський і Броварський, — ред.) його відмовив. Як завжди", — написала вона.

За її даними, митрополит Одеський та Ізмаїльський, керуючий Одеською єпархією УПЦ, який останнім часом налаштований доволі категорично, мав долучитися скайпом, але не вдалося — нібито щось зі зв’язком трапилося. Така сама ситуація сталася і з митрополитом Донецьким і Маріупольським Іларіоном.

Проте митрополит Павло (Лебідь), який відбуває домашній арешт у селі, долучився до синоду.

"Словом, Онуфрію не було на кого спертися. Ну, і все, власне. Єпископи розходяться з єдиним питанням: а чого взагалі збиралися? Пару незначущих кадрових питань і дві протокольні заяви", — додала Кошкіна.

Як раніше писав "Телеграф", митрополит Ніжинський та Прилуцький Климент (Олег Вечеря) заявив, що глава Російської церкви кирил своїми висловлюваннями на підтримку війни порушив одну з головних заповідей у християнстві.