Верховний суд обрав нового главу: свого часу він відпустив убивцю Гонгадзе і був спійманий на брехні

Читать на русском
Автор
1986
Новим головою суду став Станіслав Кравченко
Новим головою суду став Станіслав Кравченко. Фото hromadske.ua

Він отримав 108 голосів із можливих 148

Верховний Суд України обрав нового голову суду замість Всеволода Князєва, який був затриманий на великому хабарі. Ним став голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Про це сьогодні, 26 травня, повідомили у ході засідання Пленуму Верховного Суду.

Так, за призначення нового голови голосували 148 суддів. Кравченко отримав 108 голосів у результаті голосування та значно випередив опонентів, які набрали 2, 13 та 14 голосів. 11 суддів не проголосували за жодного з кандидатів.

Станіслав Кравченко — хто він і що про нього відомо

Станіслав Кравченко народився 5 березня 1967 року в селі Одинці Козелецького району Чернігівської області. Закінчив Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого за спеціальністю "Правознавство".

У період із 1993 по 2002 рік був суддею Козелецького районного суду Чернігівської області.

Далі наступні дев’ять років, до 2011 року, був суддею Апеляційного суду міста Києва.

У травні 2011 року Кравченка обрали суддею Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ. Весною 2014-го став заступником голови цього суду.

У 2017 році призначений суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, потім у грудні того ж року Кравченко очолив його.

Восени 2021 року Кравченка було повторно обрано на посаду голови Касаційного кримінального суду.

"Темна" сторона Кравченка

Українська журналістка Наталія Соколенко на своїй сторінці у Facebook пише про те, що новоспечений голова ВС Станіслав Кравченко в рамках передвиборчої кампанії серед суддів ВС пообіцяв в обмін на голоси службові квартири.

"Тобто громадянам-суддям ВС, які отримують близько 250 тисяч гривень на місяць – їм ще потрібне службове житло за наш рахунок? Під час великої війни?", — підкреслила вона.

Соколенко додала, що Всеволод Князєв та Станіслав Кравченко стали суддями Верховного Суду у 2017 році за результатами конкурсу. Тоді Громадська рада доброчесності (ГРД) мала деякі сумніви щодо Князєва, через припущення, що має недобросовісно придбану нерухомість, оформлену на тестя.

"А ось щодо Станіслава Кравченка ГРД сумнівів не мала: ГРД затвердила висновок про невідповідність критеріям доброчесності та професійної етики цього судді. Там дві серйозні підстави: незадеклароване майно та участь судді у процесі над громадянином, який після суду в Україні звернувся до Європейського суду з прав людину і виграв справу", — пише журналістка.

Тобто ЄСПЛ визнали помилки у процесі та вироках, бо у підозрюваного вибивали свідчення без доступу до адвоката. Водночас подаючи документи на конкурс, Кравченко не вказав, що брав участь у справах, які потім розглядалися в ЄСПЛ та рішення було ухвалене проти України.

Крім того, перед самим призначенням Роман Маселко, тоді член ГРД, знайшов інформацію про те, що у 2003 році Кравченко із суддею Сергієм Слиньком, який також переміг на конкурсі до нового Верховного суду, відпустив з-під варти Олексія Пукача, вбивцю журналіста Георгія Гонгадзе. Після цього він утік. Його знайшли лише у 2009 році.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що 15 травня колишнього голову Верховного суду України Всеволода Князєва затримали при отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів США. Потім 18 травня йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.