Підрив Каховської ГЕС: стало відомо, скільки населених пунктів може опинитися під водою

Читать на русском
Автор
1845
Під загрозою затоплення десятки населених пунктів на Херсонщині
Під загрозою затоплення десятки населених пунктів на Херсонщині. Фото ЗСУ/Telegram

Наразі проводиться оцінка наслідків пригоди для навколишнього середовища, а також загрози Запорізькій АЕС

Через підрив окупантами Каховської гідроелектростанції на Херсонщині існує загроза затоплення у 80 населених пунктах. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня України.

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Президент України скликав РНБО. Далі проведемо засідання Державної комісії ТЕБ та НС. Займаємося евакуацією жителів районів підтоплення. Наразі проводяться евакуаційні заходи з мікрорайону Острів у Херсоні. Сформовано евакуаційні потяги до Миколаєва", — сказав він.

За словами Шмигаля, наразі проводиться оцінка наслідків пригоди для навколишнього середовища, а також загрози Запорізькій АЕС. Оскільки доступу до неї немає, така оцінка ускладнена.

"Знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку росії, яка несе за це повну відповідальність. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. росія має негайно піти із ЗАЕС, щоб уникнути подальшої катастрофи", — підсумував Шмигаль.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС на Херсонщині. Зсередини станція повністю зруйнована і не підлягає відновленню.