Терміни вступу обговорювати не потрібно: у Кабміні розповіли, чого чекають від саміту НАТО

Читать на русском
Автор
Україна чекає на чіткий сигнал від НАТО
Україна чекає на чіткий сигнал від НАТО. Фото nato.int

На вільнюському саміті має бути ухвалене рішення про політичне запрошення України до членства НАТО з подальшим узгодженням умов

11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, центральним питанням якого стануть майбутні відносини Північноатлантичного альянсу з Києвом. Україна очікує, що на ньому має бути ухвалене рішення про запрошення нашої країни до членства в НАТО, при цьому обговорювати часові рамки вступу не потрібно, адже головне — саме політичне рішення.

Про це розповіла віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в інтерв'ю "РБК-Україна".

Вона наголосила, що у 2021 році, за результатами Брюссельського саміту НАТО було ухвалено рішення, що Україна буде членом Альянсу і план дій щодо членства не потрібен.

"Тобто це рішення вже ухвалено. Тому, власне, ми вважаємо, що на вільнюському саміті має бути ухвалене рішення про політичне запрошення України до членства з подальшим визначенням модальностей: з врахуванням того, що триває війна, з урахуванням того, як ми її завершимо, коли ми її завершимо на полі бою, коли будуть політичні рішення, як буде реалізовуватись формула миру президента України. Є велика кількість складових, які мають бути визначені", — пояснила Стефанішина.

Вона нагадала, що зокрема, як країна-член НАТО, Україна матиме робити внески у загальний бюджет Альянсу. Хоча є велика кількість питань, які потребують визначення, політично очевидно, що рішення про вступ України має бути ухвалене і жодних юридичних перепон тут бути не повинно, наголосила віце-прем'єрка.

"Більше того, я вважаю, що не потрібно навіть обговорювати питання, в яких часових рамках і коли це відбудеться – до завершення війни, в цьому році, в наступному – головне ухвалене політичне рішення. Відмінність НАТО від інших організацій полягає в тому, що немає специфічної процедури приєднання до НАТО. Це виключно політичне рішення. І таке політичне рішення може бути ухвалене у Вільнюсі", — резюмувала Стефанішина.

Раніше "Телеграф" розбирався, що привезе Україна з саміту НАТО у Вільнюсі — очевидно, що навіть попри те, що зараз українські Збройні сили, певно, є найдосвідченішими в Європі, повного злиття України з НАТО у Литві не станеться. Однак реальність повномасштабного російського вторгнення, котре щомиті загрожує перерости у ядерний конфлікт, вимагає від НАТО конкретних і рішучих кроків задля глобальної безпеки — якими будуть ці кроки.