Українців попередили про нову російську кібератаку: вона пов’язана з самітом НАТО

Читать на русском
Автор
Хакери знову атакують Україну
Хакери знову атакують Україну. Фото pexels.com

Шахраї використовують ім’я відомої міжнародної неурядової організації "Світовий Конгрес Українців"

Українців попереджають про чергову кібератаку, яка може бути пов’язана із самітом НАТО у Вільнюсі та питанням вступу України до Альянсу.

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Урядова команда реагування на комп’ютерні ПП CERT-UA, що діє при Держспецзв’язку, повідомляє про нову активність хакерів. Шахраї використовують ім’я відомої міжнародної неурядової організації "Світовий конгрес українців", а також використовують актуальну зараз тематику членства України в НАТО.

Фахівці CERT-UA виявили, що сайт hxxps://www.ukrainianworldcongress[.]info копіює англомовну версію сайту Світового Конгресу Українців (для порівняння – легітимна сторінка організації hxxps://ukrainianworld/)

Зокрема, фальшива сторінка містить два небезпечні документи DOCX, у назвах яких згадується Україна та НАТО. Відкриття цих документів може призвести до зараження пристрою шкідливою програмою-лоадером MAGICSPELL.

"З огляду на тематику файлів, не виключено, що кібератака може стосуватися саміту НАТО, який відбудеться 11-12 липня 2023 р. у Вільнюсі", — попередили у Держслужбі спеціального зв’язку та захисту інформації.

Зазначимо, 5 липня російські хакери атакували сайт Державної служби статистики України. Вони також заявили, що через кібератаку нібито ускладнилася робота українських державних структур, однак у Держцпецзв’язку спростували це.

Як повідомляв "Телеграф", 8 червня хакери завдали удару по російській банківській системі та сайту Московського Двору Свято-Троїцької Сергієвої Лаври. Внаслідок цієї атаки всі вони тим чи іншим чином прославляли ЗСУ та бажали їм удачі під час контрнаступу.